Skip to main content

Istraživanje: Većina građana Crne gore misli da je vlada konzervativna, klerikalna i revanšistička

Jugoslavija 29. nov 2021.
< 1 min čitanja

Skoro polovina građana Crne Gore smatra da Vlada Crne Gore, koja je formirana 4. decembra 2020. radi ispod svih očekivanja, premijeru Zdravku Krivokapiću ne veruje 44 odsto građana, a većina misli da je Vlada konzervativna, klerikalna, revanšistička, amaterska, pokazali su rezultati zajedničkog istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Svaki treći građanin misli da Vlada radi u skladu s očekivanjima, dok tri odsto smatra da kabinet premijera Zdravka Krivokapića radi iznad očekivanja.

Nešto preko petine građana smatra da je država u kriznoj situaciji, oko 15 odsto misli da je na ivici katastrofe.

“Opšta ocena rada Vlade u prvih godinu dana je 2,28. Nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke, a najbolje se kotira Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (2,96). Najlošije je ocenjeno Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta (2,46)”, istakla je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević na konferenciji za medije.

“Ova Vlada većinski se vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička, amaterska…”, naglašava Uljarević.

Istraživanje je pokazalo da 61 odsto građana Vladu vidi kao konzervativnu, 57,4 odsto kao revanšističku, 53,6 odsto kao ametersku, 51,1 kao klerikalnu, a 60,2 odsto smatra da je karakter vlade stagnirajući.

Direktor agencije DAMAR, Vuk Čađenović, kazao je da je najveću prosečnu ocenu Vlada dobila za privrženost slobodi veroispovesti, a najmanju za smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje i zdravu životnu sredinu.

On je rekao da 44 odsto građana uopšte ne veruje premijeru Krivokapiću, da 32 odsto veruje delimično, dok mu tek jedan od deset građana veruje u potpunosti.

Gotovo 60 odsto građana ne podržava premijerov stav da se ne vakciniše.

“Mislim da smo izneli dovoljno podataka koji ukazuju da se stvari kreću u pravcu gubitka poverenja ovoj vladi”, poručila je Uljarević.

Istraživanje je rađeno od 16. do 24. novembra na uzorku od 1.012 punoletnih ispitanika.

(Beta, foto: Pixabay)