Skip to main content

Istraživanje na Međunarodni dan tolerancije: Više od 70 odsto povratnika se suočilo sa diskriminacijom

Građani 16. нов 2022.
2 min čitanja

Više od 70 odsto povratnika se po readmisiji suočilo s diskriminacijom u javnom prostoru iza koje stoje njima nepoznate osobe, pokazali su danas saopšteni podaci iz istraživanje o toj problematici.

U istraživanju „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021. godine”, objavljenom na Međunarodni dan tolerancije – 16. novembar, je ukazano i da se povratnici „svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije“.

Ispitanici u anketi su naveli da su bili diskriminisani u zdravstvenoj ustanovi (58 odsto), Centru za socijalni rad (50 odsto), policiji (26 odsto), u pravosudnim institucijama (11 odsto).

Suočili su se, kako je navedeno, s diskriminacijom  u prodavnici (36 odsto), javnom prevozu (34 odsto), u banci (13 odsto) dok je 19 odsto njih bilo  izloženo diskriminaciji od strane šefova preduzeća.

Vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“, koji u Srbiji sprovodi GIZ, Marija Bogdanović je rekla da su takva istraživanja od velikog značaja jer, kako je ocenila, bacaju svetlo na ugrožene kategorije društva i otvaraju prostor za poboljšanje njihovog položaja.

„Istraživanje je pokazalo i da, za razliku od muškaraca koji su diskriminaciju iskusili uglavnom u javnoj sferi, za žene specifično to što diskriminacija ne prestaje ni u porodici”, navela je Bogdanović.

U saopštenju je navedeno da su osim jedne žene, koja je izričito navela da do sada nije imala iskustvo bilo kakve diskriminacije, sve druge davale brojne primere izloženosti diskriminaciji u različitim kontekstima – u institucionalnom okruženju, u zajednici, u porodici.

„Na osnovu izjava ispitanica čini se da se diskriminacija tokom vremena ne smanjuje već povećava i da su nove generacije još izloženije različitim vidovima diskriminacije”, naveo je autor istraživanja Slobodan Cvejić.

Istraživanje je objavio Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije u saradnji sa SeConS, a uz podršku Globalnog programa Migracije za razvoj (PME).

Program je deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

(Beta, foto: Pixabay)