Skip to main content

Ispred Balaševićeve kuće priređen program „Na Bogojavljensku noć“, novinarima onemogućeno da isprate događaj

Info 19. jan 2023.
2 min čitanja

"Pripadnici privatnog obezbeđenja nisu dozvoljavali predstavnicima medija da uđu u ograđeni deo"

Veliki broj Novosađana i gostiju iz drugih gradova okupilo se večeras ispred kuće Đorđa Balaševića u Jovana Cvijića.Događaj je bio zatvoren za predstavnike medija, osim za javni servis – RTS, a prenos događaja mogao je da se prati na zvaničnoj stranici Đorđa Balaševića.

Program „Na Bogojavljensku noć“ organizovala je njegova porodica, kao sećanje na novosadske koncerte „panonskog mornara“.

Puštane su pesme i govori sa koncerata Balaševića, te je priređen bogat propratni program.

Muzičari su izvodili pesme poznatog i voljenog Novosađanina, a muziku je pratilo i nekoliko simboličnih modnih revija.

Supruga Đorđa Balaševića Olja obratila se u nekoliko navrata i zahvalila se publici što održavaju sećanje na ovaj dan, 19. januar kada je na Bogojavljensku noć Đole tradicionalno priređivao koncerte.

U publici je bilo dosta zvaničnika, predstavnika grada, poznatih Novosađana i članova porodice.

Pesmom „Odlazi cirkus“ program je simbolično završen.

Novinari nepoželjni na događaju posvećenom Balaševiću u Jovana Cvijića

Medijskim ekipama bilo je onemogućeno da isprate večerašnji događaj „Na Bogojavljensku noć“, u Ulici Jovana Cvijića, posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševića.

Iz organizacije ovog događaja, Fondacije Balašević, nije bilo prethodne najave programa, niti poziva upućenog medijima.
Nasuprot tome, događaj je mogao da se prati na zvaničnom Jutjub kanalu Đorđa Balaševića.

Mediji koji su došli da isprate događaj ostali su izvan ograđenog dela, koji je obezbeđivala kompanija „Intersec“ i koji su zaustavljali novinare i novinarke, govoreći im da nema snimanja i prilaska.

Novinar portala 021.rs, prilikom pokušaja da uđe u ograđeni deo kako bi zabeležio događaj, zamoljen je da se udalji.

Snimatelji, fotografi i novinari više redakcija takođe su pokušali da uđu, ali su ostali izvan ograđenog dela, te su odatle nastojali da zabeleže događaj.

Novinari su pokušali od policije da dobiju objašnjenje zbog čega ne mogu da prođu, s obzirom na to da se radi o javnom prostoru, ali je rečeno da im niko ne brani kretanje. Međutim, upravo pripadnici privatnog obezbeđenja nisu dozvoljavali predstavnicima medija da uđu u ograđeni deo.

Novinarka Staša Keneški kaže za 021.rs da je došla da zabeleži događaj, ali da ih je zaustavilo obezbeđenje.

„Rečeno nam je da ne možemo da prođemo. Najzanimljivije mi je što me je policajac upitao kako neko može da nam zabrani da prođemo. Nakon toga sam prošla, ali me je obezbeđenje zaustavilo rekavši da sam novinarka i da ne mogu dalje. Kada sam pitala zašto ne mogu dalje, s obzirom na to da sam slobodna građanka ove zemlje, ponavljali su to da sam iz medija“, navodi ona.

Dopisnica televizija „Nova S“ Sanja Eker poručuje da nije očekivala da će se ovo dogoditi, iako je program večeri bio enigma.

Slobodno smo prošli pored policije koja obezbeđuje ulica, ali su nas onda zaustavili radnici ‘Intersec’-a. Kada smo rekli iz koje smo televizije, poručili smo da ne možemo dalje, te da samo Radio-televizija Srbije može da prođe dalje i da snima“, zaključuje Eker.

Posle izvesnog vremena i bezuspešnih pokušaja da zabeleže događaj, novinari, snimatelji i fotoreporteri su otišli.

(021, foto: Petar Alimpijević/Autonomija)