Skip to main content

Ispravljena nepravda prema majkama koje su rodile decu sa invaliditetom

Info 19. апр 2021.
< 1 min čitanja

Na jednoj od poslednjih sednica Ustavnog suda Srbije doneta je odluka o protivustavnosti odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se tiče majki koje su rodile decu sa invaliditetom, čime je višegodišnja nepravda konačno u potpunosti ispravljena, saopštilo je udruženje „Mame su zakon“.

To udruženje je u februaru 2019. godine podnelo Predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, među kojima je bila i ova sporna odredba.

Ustavni sud Srbije je kroz nekoliko održanih sednica od decembra prošle godine do danas utvrdio da nekoliko odredbi zaista jesu neustavne, čime je nametnuo obavezu zakonodavcu da se uđe u proces izmene zakona, navodi se u saopštenju.

Kako navode, član 2 spornog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom i nije postojalo opravdanje da se isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

„Ukoliko ne bude drugih izmena u vezi sa ovom odlukom Ustavnog suda, to praktično znači da će sve porodice na koje je primenjena ova odredba biti obeštećene„, izjavila je Tatjana Macura, predsednica udruženja.

(Autonomija)