Skip to main content

Island odustao od Evropske unije

Planeta 14. jun 2013.
< 1 min čitanja

Islandov pokušaj da se pridruži Evropskoj uniji je završen, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Evropskoj komisiji u četvrtak.

„Ovako radi demokratija“, rekao je Gunnar Bragi Sveinsson, na svom prvom putovanju, tri sedmice nakon što je osvojio mandat na izborima. Naglasio je da su obje stranke na vlasti, u svojim kampanjama govorile protiv priključenju EU.

Komentarisao je da je glavni cilj putovanja „reći komisiji da je nova vlada odlučila zaustaviti pregovore“. „Mi smo dio Evrope i želimo naš odnos jačati na druge načine“, dodao je.

Lični poraz

Govoreći medijima, evropski povjerenik za proširenje Stefan Fule, rekao je da je odluka Islanda njegov lični poraz. „Meni kao osobi nije bilo lako prihvatiti ovu odluku“, rekao je Fule.

Ali je dodao: „Ja sam profesionalac i poštujem, bez sumnje i dovođenja u pitanje, volju izabranih predstavnika i građana“.

Fule je pozvao vladu Islanda da donese brzu odluku ima li ikakvu namjeru ponovo otvoriti pregovore. „U svačijem je interesu da ova odluka nije na neodređen vremenski period“,  stoji na internetskoj stranici Evropske komisije.

Bivša socijaldemokratska vlada započela je pregovore za pristupanje Evropskoj uniji 2010. godine, rekavši da bi pristup ovom bloku donio sigurnost za zemlju kojoj je ekonomska kriza 2008. godine potpuno uništila bankarski sektor.

Ipak, izbori u aprilu su pripali strankama desnog centra, Stranci za nezavisnost i Progresivnoj partiji, što je protumačeno kao glas protiv pristupanja EU. Ankete pokazuju da samo 25 posto stanovnika Islanda podržava pristupanje te zemlje EU.

(Al Jazeera)