Skip to main content

Išinger: Vreme je za raspravu o slanju vojnika NATO u Ukrajinu

Planeta 29. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Za duboko žaljenje je što u ovoj, strateški, vojno i politički najtežoj krizi u Evropi, u politici bezbednosti izostaje usaglašen francusko-nemački stav"

Nekadašnji nemački diplomata i predsednik Minhenske konference za bezbednost Volfgan Išinger smatra da zapadni saveznici treba da razgovaraju i o slanju vojske u Ukrajinu. (dpa – standardna prava upotrebe)

Bivši šef Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger) ocenjuje da je vreme za raspravu na Zapadu o slanju kopnenih snaga u Ukrajinu.

„U konfliktnoj situaciji, u kakvoj se nalazimo sa Rusijom, u principu je ispravno da ništa ne isključujemo. Čim nešto isključite, u suštini olakšavate neprijatelju da se pripremi“, rekao je Išinger na TV Velt (Welt) u utorak uveče.

On je nagoveštaj francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o slanju vojnika u odbranu Ukrajine opisao kao „odvažnu, ali ne i pogrešnu“.

Makron je objasnio da, „ako se ovo nastavi, bolje da ništa ne isključujemo“, dodao je Išinger, naglasivši istovremeno kako je ispravno što NATO ne želi da se uvuče u rat Rusije i Ukrajine.

Makronovu primedbu o slanju kopnene vojske NATO nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je odbacio. Prema Išingeru, za „duboko žaljenje je što u ovoj, strateški, vojno i politički najtežoj krizi u Evropi, u politici bezbednosti izostaje usaglašen francusko-nemački stav“.

Sve uključene strane moraju da učine sve da što brže dogovore „zajedničku akciju u ozbiljnoj krizi,“ rekao je Išinger.

„Ako Nemačka i Francuska pred Rusima nastave sa prepirkama, gde će pucati šampanjac? Ne u Vašingtonu, i ne u Italiji, već u Moskvi“, zaključio je.

(tekst i foto: dpa)