Skip to main content

Iranski pjevač osuđen na zatvor i bičevanje zbog pjesme o skidanju hidžaba

Planeta 09. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Tvoja marama za glavu" poziva žene da skinu obavezne marame

Iranski pjevač Mehdi Yarrahi osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora i 74 udaraca bičem zbog pjesme u kojoj kritikuje iranski zakon koji zahtijeva od žena da pokriju glavu.

Yarrahijeva advokatica Zahra Minuei navela je u objavi na mreži X da je Teheranski revolucionarni sud izrekao kaznu njenom klijentu zbog „izazivanja javnog mišljenja i propagandu protiv režima“ puštanjem njegove pjesme „Tvoja marama za glavu“ (Your Head Scarf).

„Yarrahi je trenutno na slobodi uz kauciju od 15 milijardi tomana, koju je položio Kushan Haddad, jedan od njegovih kolega“, dodala je Minuei.

Yarrahi je uhapšen u avgustu 2023. i zadržan do oktobra, kada je pušten uz kauciju. Sud mu je izrekao višestruku kaznu, a kazne se nadodaju, što znači da će pjevač odslužiti godinu dana zatvora.

„Tvoja marama za glavu“ poziva žene da skinu obavezne marame. Objavljena je dok su zvaničnici suzbijali nemire u državi uoči prve godišnjice smrti Mahse Amini u septembru 2023. godine.

Amini je umrla u policijskom pritvoru gdje je bila zbog navodnog kršenja zakona o obaveznom nošenju hidžaba. Njena smrt izazvala je pokret „Žene, život, sloboda“ i nemire širom Irana zbog vladinih ograničenja ženama u njihovom svakodnevnom životu.

Nekoliko snimatelja i istaknutih javnih osoba takođe su pozvani u policiju na ispitivanja ili uhapšeni, uključujući reditelja Hamida Porazarija.

Ostale slavne osobe, uključujući istaknute glumice Afsaneh Bayegan, Fatemeh Motamed-Arya, Katayon Riahi i Pantea Bahram, ispitane su i suočene s pravnim postupkom nakon što su se javno pojavile bez hidžaba kako bi iskazale podršku demonstrantima.

(RSE, foto: RSE/Courtesy Photo)