Skip to main content

Iran izvodi vojne manevre

Planeta 19. nov 2011.
< 1 min čitanja

Danas su iranski zvaničnici saopštili da su započeli vojne manevre čiji je cilj, kako kažu, unapređenje zaštitnih mehanizama od eventualnih napada Izraela, pa čak i SAD i njegovih saveznika. Iran želi da zaštiti vazdušni prostor i nuklearna postrojenja.

S obzirom na činjenicu da su napadi i više nego neizvesni, da se veliki deo svetskog, izraelskog i američkog javnog mnjenja protivi novoj vojnoj avanturi, procenjuje se da Iran sprovodi manevre i radi homogenizacije unutrašnjih političkih prilika. Naime, već duže vreme na sceni je sukob između predsednika Ahmadinedžada i zapravo vrhovnog poglavara države i religijskog vođe ajatolaha Hameneija. Takođe, u zemlji postoji i jake struje koje se protive politici “sami protiv svih”.

Iranska državna novinska agencija IRNA javila je da manevre izvoti elitna Revolucionarna garda i iranska vojska na prostoru od oko 800.000 kilometara u istočnom Iranu, u blizini s afganistanskom granicom. Vojne vježbe su počele u subotu ujutro.

Vojne vježbe se odvijaju u trenucima rastuće napetosti između Irana i Zapada zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa. Iran, inače, negira da razvija nuklearno naoružanje.

Ono što je međutim sigurno jeste da će protiv Irana biti uvedene do sada neviđen stepen izolacija, jer su sve velike svetske sile ujedinjenje protiv ambicija Tehenrana da razvija nuklearno naoružanje. Rusija, Kina i SAD po tom pitanju dele isti stav i cilj.

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je prošle sedmice sa ruskim i kineskim liderima o problema Irana sa ruskim i kineskim liderima tokom azijsko-pacifičkog samita na Havajima.

U prošli petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju u kojoj je izražena “duboka i povećana zabrinutost” u iranski nuklearni program.

Rezolucija je usvojena sa 32 glasa “za”, a ptoriv su glasali sam Kuba i Ekvador. U rezoluciji nisu predložene nikakve kaznene mere, ali analitičari tvrde da Iran očekuju sankcije nezabeležene u dosadašnjoj istoriji.

(Autonomija)