Skip to main content

Institut za medije i različitost pozvao na odgovorno izveštavanje o tragediji u beogradskoj školi

Info 04. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Kako ne bi dodatno podsticali atmosferu straha"

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan pozvao je danas sve medije da odgovorno, profesionalno i u skladu sa Kodeksom novinara Srbije izveštavaju o oružanom napadu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kojem je 3. maja ubijeno osmoro učenika i pripadnik obezbeđenja.

Mediji imaju važnu ulogu da pokrenu društveno važna pitanja koja proizlaze iz tog i sličnih događaja, ali iznošenje neproverenih detalja i informacija ne doprinosi javnom interesu. Nemerljivo je važno da u ovako teškom trenutku za porodice nastradalih, ranjenih i čitavog društva, mediji ne ugrožavaju privatnost uključenih i ne podlegnu senzacionalizmu, navodi se u saopštenju.

Uz isticanje da se mediji moraju uzdržati od senzacionalističkog izveštavanja iz poštovanja dostojanstva svih uključenih i kako ne bi dodatno podsticali atmosferu straha u javnosti, Institut podseća da su prema Kodeksu novinara Srbije, novinari dužni da „poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa“.

Neophodno je da u ovako teškoj situaciji novinari ne zloupotrebljavaju emotivno stanje, neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja žrtava, njihovih porodica i drugih uključenih, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da novinarski kodeks nalaže i da se maloletnici mogu intervjuisati jedino u prisustvu ili uz saglasnost roditelja odnosno staratelja.

Pojedinci aktivni na društvenim mrežama pozivaju se da ne dele nagađanja o uzrocima i detaljima događaja, kao ni potresne snimke i slike sa mesta zločina, jer to nije u interesu javnosti i može ugroziti istragu i postupak koji vode nadležne institucije.

(Beta)