Skip to main content

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Protest je sve masovniji, blokade se pojačavaju

Vojvodina 19. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Blokade su sve jače, nećemo odustati"

Protest poljoprirednika Srbije je sve masovniji, blokade se pojačavaju, izjavio je danas predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koja je pokrenula protest, Đoka Ćurčić.

On je za Betu rekao da sve više poljoprivrednika mehanizacijom stiže na dogovorena mesta blokade.

„Blokade su sve jače, nećemo odustati“, rekao je Ćurčić.

On je istakao da su svi prilazi Pančevu, osim jednog, kojim je planirano da večeras stigne predsednik Srbije Aleksandar Vučić da bi se obratio građanima, zatvoreni.

Nezvanično Beta saznaje da je stigao usmeni poziv iz Vlade Srbije da poljoprivrednici koji protestuju dođu sutra na razgovor.

Na listi zahteva su subvencije po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se taj podsticaj odnosi samo na 20 hektara po domaćinstvu.

Poljoprivrednici traže i da najniža otkupna cenu mleka bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je sadašnja cena proizvodnje, računajući troškove, zatim premiju za mleko minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima prema uvozu iz EU i zemalja CEFTA sporazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda.

Među zahtevima je i ukidanje akcize i PDV-a na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture.

Na listi je i zahtev za regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

(Beta)