Skip to main content

Inicijativa ‘Vakciniši se!’: Poziv medijima da pomognu da se poveća odziv građana

Info 08. нов 2021.
< 1 min čitanja

Aktivistkinje i aktivisti okupljeni oko inicijative „Vakciniši se!“ pozvali su danas sve televizije sa nacionalnim pokrivanjem da na vidno mesto ispišu poruku „vakciniši se“ ili je dodaju već postojećim porukama, na primer, poruci „budite odgovorni“ na Radio televiziji Srbije (RTS).

Takođe su predložili da Institut Batut u dnevnim izveštajima prikazuje podatke o procentu obolelih koji nisu vakcinisani kao i broju i tipu prijavljenih negativnih efekata usled vakcinacije.

„Da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima član 24 i član 47, stav 1 uspostavi monitoring izveštavanja medijskih pružalaca usluga na temu pandemije kovida-19 i vakcinacije u kontekstu objektivnosti, istinitosti, potpunosti i blagovremenog informisanja“, navedeno je u saopštenju.

Predložili su i da RTS i Radio televizija Vojvodine shodno članu 7 Zakona o medijskim servisima prikazuju emisiju na dnevnom nivou u kojoj će „po principu otvorene linije“ građani i građanke moći da pitaju relevantne stručnjake sve u vezi sa vakcinacijom.

Takođe i da pripreme TV priloge o pozitivnim primerima vakcinacije u državama u kojima je procenat vakcinacije visok.

Oko inicijative „Vakciniši se!“ okupilo se 50 pojedinaca i organizacija, kao što su Vesna Mališić, Slobodan Georgijev, Građanske inicijative, JUGpress, Fondacija Slavko Ćuruvija, Evropski pokret u Srbiji, Centar za razvoj lokalnih medija, Biro za društvena istraživanja-BIRODI, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, NUNS, NDNV, Urban-In iz Novog Pazara, Beogradski centar za ljudska prava, Novi Magazin, YUCOM, Centar za savremene politike.

(Beta)