Skip to main content

Inicijativa mladih: Napadnuta albanska porodica u Medveđi, nadležni da istraže

Info 02. okt 2023.
< 1 min čitanja

Međusobno optuživanje vlasti Srbije i Kosova povodom oružanog napada u Banjskoj ne sme za posledicu da ima dodatno urušavanje prava srpske zajednice na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije"

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je danas da je grupa od 15 maskiranih mladića napala albansku porodicu u Medveđi, na čiju kuću i automobil su bacali kamenje.

Inicijativa mladih je u saopštenju pozvala nadležne da ispitaju taj slučaj koji se dogodio u subotu 30. septembra i navela da su o tome obavešteni policija u Medveđi, Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS) i ambasada Albanije, prenosi Beta.

Inicijativa je osudila taj napad i ocenila da nasilje nad Albancima u Srbiji ne sme biti tolerisano od strane vlasti u Beoradu, jer su zbog intenziviranja krize u odnosima Srbije i Kosova nakon napada u Banjskoj, učestaliji etnički motivisani incidenti i prema Srbima na Kosovu.

„Zato naglašavamo da nasilje nad jednom, ne može i ne sme biti opravdanje za nasilje nad drugom nacionalnom manjinom. Međusobno optuživanje vlasti Srbije i Kosova povodom oružanog napada u Banjskoj ne sme za posledicu da ima dodatno urušavanje prava srpske zajednice na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je još da jasna osuda od strane predstavnika vlasti u Srbiji i efikasna istraga napada u Medveđi mogu biti garancija da se etnički motivisano nasilje sa severa Kosova ne proširi i na jug Srbije.

(Autonomija)