Skip to main content

Ida Prester: Za razliku od gospodina Vučića, sutra ću okačiti zastavu prajda

Građani 08. sep 2023.
2 min čitanja

"Ovo je borba svih nas"

Za razliku od gospodina Vučića, sutra ću okačiti zastavu, svako ima pravo na svoj izbor, poručila je uoči sutrašnjeg Beograd prajda ovogodišnja kuma, muzičarka Ida Prester, dodavši da je za Zakon o istopolnim zajednicama neophodna politička volja.

Gostujući u Danu uživo, pevačica benda Lollobrigida kazala je da od prvog Prajda u Zagrebu 2002. godine učestvuje u aktivnostima, te da je tada u prestonici Hrvatske takođe postojao otklon političara.

„Prošlo je 20 godina, sada gradonačelnik normalno šeta, mnogi političari su tamo, to je praznik u kome uživa ceo grad. Znam da je slogan ovogodišnjeg Prajda „Nismo ni blizu“, ali želim da verujem da jesmo blizu. A što se političara u Srbiji tiče, oni bi trebalo da barem dođu da podrže svoju koleginicu Anu. Ja ću sutra biti na Prajdu i za razliku od gospodina Vučića, nosiću zastavu“, rekla je ona, komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o pozivu da podrže sutrašnji Beograd prajd.

Međutim, Prester ističe da svako ima svoj dan – demonstranti, vernici, maratonci, pa zašto ne i gej populacija.

„Nisam političarka, jedono što mogu je da prihvatim ulogu kume i veselim se danu šarenila, podrške ljudima koji imaju pravo na ljubav, a koji su drugačiji od nas. Oni koji žele da ostanu kući, neka to i učine, samo neka puste nas koji volimo podržati druge ljude da jedan dan u godini imamo svoj dan“, kazala je.

Prester je izrazila nadu da će veliki broj pripadnika LGBTIQA+ populacije doći.

„Znam da je mnogo lakše da dođem meni, koja sam majka dvoje male dece, jer ne moram da se autujem u društvu u kome očigledno postoji diskriminacija. Volela bih da oni prvi skupe hrabrost da dođu, da budu ponosni, da znaju da smo svi zajedno u ovome – ovo je borba svih nas. Ako se bilo ko u društvu ne oseća slobodno, niko nema pravo na tu slobodu“, istakla je ona.

Svako ima odgovornost da se bori za bolji svet, kazala je pevačica koja podiže glas za mnoge marginalizovane grupe.

„Imam tu medijsku vidljivost i ne želim samo da pričam samo o muzici, modi i lepoti, već i o drugim stvarima koje su mi jako bitne. A bitna mi je borba za svakog pojedinca koji se ne oseća sigurno i srećno. To nije borba samo za jednu osobu, već za svu našu decu. Želim da se sva naša deca, bez obzira ko su i šta su, osećaju ugodno i da se podržavamo, jer to nas čini ljudima i ovu civilizaciju humanom. Borba gej zajednice, Rome, migranate, zlostavljane žene – svaku tu borbu osećam kao svoju i pomoći ću na svaki način koji znam. A to je govorom, prajdovima, pesmama… Vikaćemo, dizati glas i zastave da se nešto promeni. To je jedino što mogu“, rekla je.

(N1, foto: Pixabay)