Skip to main content

I za izgradnju skladišnog platoa fabrike Feitiansuje u Perlezu potrebna procena uticaja

Vojvodina 21. окт 2021.
2 min čitanja

Kineska fabrika za reciklažu plastike „Feitiansuje“u Perlezu planira da izgradi dva otvorena skladišna platoa za neopasan otpad.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju uz zahtev, Odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin doneo je rešenje o potrebi procene uticaja i obimu i sadržaju studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu.

Odsek je takvo rešenje doneo, između ostalog, uzimajući u obzir specifičnosti projekta i lokacije, kao i dostavljena mišljenja zainteresovane javnosti o tom zahtevu, jer je utvrđeno da je procena uticaja potrebna kao preventivna mera zaštite životne sredine.

Aprila ove godine inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu privremeno je zabranila rad kineske fabrike „Feitiansuje“ a u obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Početkom juna ta fabrika počela je sa radom, vlasnik Hui Hai Xiao rekao je tada agenciji Beta da su za to stvoreni uslovi jer su rešili sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentirala, a posle inspekcijskog nadzora i utvrdila.

Meštani Perleza i aktivisti ukazivali su da su, zbog rada tog postrojenja, zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji se sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica koja celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija „Feitiansuje“ bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme „Begej-plast“ iz Perleza, a prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine navela je da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti 100 radnika.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar organizuje večeras tribinu na kojoj će glavna tema biti narušeno stanje životne sredine u Perlezu.

(Beta)