Skip to main content

HRW o zabrani Evroprajd šetnje: Sramota za vlasti u Beogradu

Građani 14. sep 2022.
2 min čitanja

“Sramota je što su vlasti u Beogradu odlučile da zabrane miran marš koji promoviše različitost i toleranciju”, ocenila je nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch) na upit Glasa Amerike, povodom odluke MUP-a Srbije da zabrani šetnju tokom Evroprajd manifestacije u Beogradu.

“Umesto toga, izašla je u susret grupama koje se protive LGBT populaciji i promovišu mržnju i netoleranciju”, navedeno je u odgovoru Lidije Gal – predstavnice te organizacije Glasu Amerike.

Ona je istakla da su vlasti u Beogradu obavezne da poštuju pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Trebalo bi dozvoliti da se Marš održi kako je planirano i svako prisustvo policije trebalo bi da garantuje bezbednost učesnika”, navedeno je u reakciji predstavnice organizacije Hjuman rajts voč.

Podsetimo, u nedavnom intervjuu Glasu Amerike stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob izjavila je da Srbija sebi ne bi smela da dozvoli da zabrani Prajd.

“Sama šetnja i čitava nedelja posvećena Prajdu predstavljaju fantastičnu prilika da Srbija i Beograd prikažu da u njima postoji sloboda u svakom smislu. Bilo bi šteta i greška ukoliko bi ta prilika bila uskraćena državi i građanima – isključivo zbog postojanja manjine zaglavljene u sopstvenim uverenjima ili onih kojima je iskjučivo stalo do sopstvene političke dobiti. U srednjem roku, to bi naštetilo zemlji i nije vredno zarad kratkotrajne političke dobiti”, rekla je Žakob u intervjuu Glasu Amerike.

Takođe, podsetila je da su sve prethodne zabrane na kraju proglašavane neustavnim.

“Ako se okrenemo malo više prema zakonitosti – ukidanje, odlaganje ili zabrana događaja u okviru Prajda definitivno bi značilo kršenje slobode izražavanja i okupljanja. Reč je tu o osnovnim pravima određenim Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima – definisanim Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Znate, postoji raznolik međunarodni i nacionalni pravni okvir koji daje apsolutno mogućnost bilo kome da demonstrira na ulicama. U Srbiji je u prošlosti šetnja četiri puta zabranjivana što je Ustavni sud proglašavao neustavnim. To je na lokalnom nivou u to vreme bilo veoma važno – iako nije bilo toliko vidljivo na međunarodnom planu”, rekla je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji.

(Glas Amerike)