Skip to main content

Hrvatsko narodno vijeće: Potez HDZ-a je uvreda svim žrtvama u BiH

Jugoslavija 03. dec 2021.
< 1 min čitanja

Hrvatsko narodno vijeće BiH u petak je oštro osudilo ponašanje stranaka koje su nedavno podržale zaključak Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iz HNV-a su podsjetili da se zaključkom traži poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je uveo dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a kojom se sankcionira veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

„Podrška ovakvim zaključcima je uvreda za sve žrtve u Bosni i Hercegovini ali i antieuropski i anticivilizacijski čin. Jasno nam je da će stranke koje su predložile navedeni zaključak isti i podržati jer je politika SNSD-a i SDS-a jasna po ovom pitanju“, navodi se u priopćenju HNV-a, prenijela je Fena.

Ističu kako su razočarani potezom HDZ-a koji se, kako kažu, kune u evropske vrijednosti i koji bi se u političkom smislu trebao zalagati i za Hrvate u Republici Srpskoj.

„Pozivamo HDZ BiH da se ne svrstava na stranu onih koji negiraju postojeće pravomoćne presude protiv ratnih zločinaca i veličaju iste. Ranije u našim priopćenjima smo navodili kako govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca ne bi trebali imati mjesta u našem društvu“, navode u HNV-u.

‘Manipulacije emocijama običnog čovjeka’

Dodaju kako se ovaj Zakon ne može tumačiti na način da je usmjeren protiv nekog od naroda jer “ne postoji kolektivna krivnja nego isključivo individualna odgovornost”.

„Napominjemo još jednom kako se ovim Zakonom sankcioniraju svi oni koji veličaju ratne zločine bez obzira kojem narodu pripadali. Pozivamo političke aktere da se ne kriju iza interesa naroda, a pogotovo kada su u pitanju ratne strahote i na takav način manipuliraju emocijama običnog čovjeka i sve to zajedno iskorištavaju u predizborne svrhe“, stoji u priopćenju HNV-a BiH.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)