Skip to main content

Hrvatska pozvala birače u Srbiji da u nedelju glasaju za Žigmanova

Info 30. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ministarstvo za spoljne i evropske poslove Hrvatske pozvalo je danas građane Srbije hrvatske nacionalnosti da u nedelju na izborima glasaju čiji je nosilac predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i koja je dobila podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Reč je o listi “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”.

“Važno je da svi pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da bi se političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa obezbedila uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se direktno tiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i finansiranje manjinskih hrvatskih institucija, povratak oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korišćenja pretpristupnih fondova EU.

“U ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno je jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status – posebno zbog činjenice da su ovi izbori još jedni na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine“, piše u soapštenju.

(HRT/Autonomija, foto: UDS)