Skip to main content

Hodžis: Intervencija NATO 1999. stvorila mogućnost za umerenije lidere na svim stranama

Jugoslavija 29. mar 2021.
2 min čitanja

NATO intervencija u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) doprinela je “zaustavljanju etničkog čišćenja kosovskih Albanaca i stvorila mogućnost za umerenije lidere na svim stranama da nađu političko rešenje”, izjavio je Frederik Ben Hodžis, koji je komandovao kopnenim snagama SAD u Evropi od 2014. do 2017. godine.

Upitan da li su postojali načini da se intervencija najmoćnijeg vojnog saveza protiv jedne evropske države izbegne, Hodžis je za Glas Amerike (VOA) povodom 22. godišnjice NATO bombardovanja, odgovorio da mu deluje da je za to bilo potrebno, kako se rekao, postojanje održive strategije.

“Verujem da konkurencija moći velikih sila sprečava sukob širokih razmera. To dugoročno znači postojanje održive strategije za region koja bi poboljšala ekonomsku i diplomatsku integraciju. Sa konkretnim ulaganjima i održivim naporima SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske možda su mogli biti stvoreni uslovi da se izbegne intervencija“, navodi Hodžis, koji je saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Na pitanje VOA kakva se uteha može ponuditi porodicama civilnih žrtava intervencije – među kojim su bila i deca, Hodžis je podsetio da je tokom svoje poslednje posete Beogradu obišao spomenik u Tašmajdanskom parku, podignut u znak sećanja na decu poginulu tokom NATO intervencije u SRJ.

“Svaki nevino izgubljen život je tragedija. Nijedan roditelj nikada ne bi trebalo da iskusi bol koji sa sobom nosi gubitak deteta. Zato je važno da učinimo sve što je moguće upotrebom diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bismo izbegli konflikte. Dok se istovremeno nacije i njihovi lideri pridržavaju međunarodnih standarda i zakona”, navodi Hodžis u pisanom odgovoru za VOA.

On je rekao i da veruje da “većina mladih građana Srbije gleda u budućnost naspram prošlosti” i da su svesni da najbolje mogućnosti – bolja ekonomija, zdravstvena zaštita i obrazovanje dolaze orijentisanjem prema Zapadu.

Vezivanje za Kremlj većini nije poboljšalo život. Srećom, dovoljan broj lidera u Srbiji je to prepoznao i potiskuje zloćudni uticaj Kremlja. Takođe je važno da je američka vlada, uključujući naš odličan tim ambasade u Beogradu, strpljivo radila tokom dužeg vremenskog perioda na pomoći Srbiji. Mislim da ta kombinacija postepeno daje obećavajuće rezultate”, naveo je u Hodžis.

(Beta)