Skip to main content

Hodorovski: Putin preko Srbije želi destabilizirati Balkan

Planeta 20. феб 2023.
2 min čitanja

"Pokušali su to u Crnoj Gori i izgubili su utjecaj u toj zemlji"

Bivši ruski oligarh te žestoki kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina je u intervjuu za austrijski Der Standard rekao da Putin preko Srbije želi destabilizirati Balkan i da mu je to politička opsesija. Prema njegovim riječima, ruski predsjednik želi zagorčati život Europljanima.

Mihail Hodorovski (59) je nekadašnji šef naftne kompanije Jukos te je više od desetljeća proveo u zatvoru zbog navodne utaje poreza. Njegov dom je sada u Londonu, a objavio je i novu knjigu, Kako ubiti zmaja.

Hodorovski je za Der Standard govorio o budućnosti nakon rata u Ukrajini te rekao da on ne vidi scenarij za trenutačno zaustavljanje rata bez da se Ukrajina nađe u još gorem položaju od ovog sada.

„Ako se rat nastavi, Putin će pokušati destabilizirati Balkan kako bi zagorčao život Europljanima“

„Putin podržava radikale svih vrsta. Njegov cilj je destabilizacija kako bi se mogao pozicionirati kao netko tko upravlja nestabilnom situacijom. Ako se rat nastavi, pokušat će destabilizirati Balkan kako bi zagorčao život Europljanima“, rekao je bivši oligarh za Der Standard.

Upitan hoće li Putin to činiti preko Srbije, Hodorovski je odgovorio: „Apsolutno.“

„Srećom, Rusi su idioti. Pokušali su to u Crnoj Gori i izgubili su utjecaj u toj zemlji, ali ne možete računati na to da će uvijek biti idioti.

Nakon sankcija utjecaj Rusije je postao manji, primjerice, u Njemačkoj. No, desničarski ekstremisti su Putinovi prirodni partneri. On to zna. Budući da glasači radikalne desnice obično podržavaju Putina, ne gube podršku ako Putin započne rat. Ovo bi trebalo pomno pratiti“, rekao je Hodorovski.

Rusija poslije Putina

Hodorovski objašnjava da je Putinova moć veoma personalizirana i da on nije ideološki nastrojen. Navodi da Putin nema tim oko sebe i da se u svom najužem krugu održava na vlasti tako što navodi ljude jedne protiv drugih. „Nitko drugi to ne može držati u ravnoteži“, kaže bivši biznismen.

U eri poslije Putina, Hodorovski vidi ili raspad Rusije ili novog „dobrog diktatora“ ili parlamentarnu republiku. U slučaju raspada Rusije, Hodorovski navodi da bi vojna hunta mogla upotrijebiti nuklearno oružje, a navodi ni da drugi scenarij ne bi dobro završio.

„Vidio sam to kod Borisa Jeljcina, koji je bio divan demokrat 1990., ali je raspustio parlament 1993. Morao je 1999. poslati ljude u Prištinu kako bi pokazao da štiti ruski narod. Rusija je u prvom redu utemeljena na zaštiti od vanjskih neprijatelja, a time se objašnjava i jaka centralizacija države. Jedina alternativa je federalna, djelomično konfederalna parlamentarna demokracija koju opisujem u knjizi“, rekao je.

„Putin ima ogroman utjecaj u Austriji, tamo lakše ubije nekoga nego drugdje u Europi“

Hodorovski kaže da je Putinov utjecaj u Austriji ogroman. Navodi da je zbog broja profesionalnih ubojica-spavača, Putinu lakše ubiti nekoga u Austriji nego i u jednoj drugoj europskoj državi. Zbog takve prijetnje, kaže Hodorovski, bugarski novinar Hristo Grozev morao je napustiti Beč.

„Putinov utjecaj u Austriji je ogroman. Ne znam u kojoj mjeri Austrija želi imati ulogu koju je imala za vrijeme Hladnog rata, kada je Beč bio centar interakcije obavještajnih službi, mjesto u kojem su se zaobilazile sankcije i kontrola izvoza u Sovjetski Savez“, rekao je Hodorovski za Der Standard.

Dodao je da zbog današnje integracije Europe nije siguran koliko bi druge zemlje bile sretne ako Austrija preuzme tu ulogu.

(Index.hr, foto: Twitter)