Skip to main content

Hodorkovski poziva one koji su još u zemlji da „sabotiraju“ Putinov rat

Planeta 05. sep 2022.
3 min čitanja

Mihail Hodorkovski, ruski biznismen u egzilu, pozvao je Ruse koji su još uvek u zemlji da pokrenu talas „sabotaže“ protiv državnih struktura, sa ciljem da se zaustavi rat Vladimira Putina u Ukrajini i destabilizuje njegova vlada.

Hodorkovski, koji je proveo deceniju u zatvoru između 2003. i 2013. i sada živi u Londonu, rekao je da je Putinova invazija potpuno promenila dnevni red ruske političke opozicije i tvrdi da bi „oružani otpor“ mogao da igra ulogu u nekom trenutku u budućnosti.

„Moramo da objasnimo ljudima šta mogu da urade, da ih ubedimo da to treba da urade, a takođe i da pomognemo ljudima ako zbog toga dođu u opasnu situaciju“, rekao je Hodorkovski za Gardijan.

On je rekao da bi potencijalne akcije trebale da zavise od tolerancije svake osobe na rizik i mogle bi se kretati od slikanja antiratnih grafita na ulicama do sabotiranja železničkih isporuka povezanih sa ratom ili spaljivanja vojnih kancelarija.

„Ali mi smo vrlo jasno protiv terorističkih metoda koje štete nenaoružanim ljudima“, rekao je on, kritikujući ubistvo Darije Dugine, ćerke ruskog imperijalističkog ideologa, prošlog meseca, što je bez ikakvih dokaza tvrdila do sada nepoznata grupa ruskih partizana.

Hodorkovski je u svom prvom intervjuu govorio o svojoj novoj knjizi, The Russia Conundrum, koja izlazi kasnije ove nedelje. Delom memoara i delom analiza Putinovih godina na vlasti, knjiga predstavlja šablon za zapadne države o tome kako da se nose sa Moskvom.

Hodorkovski ima jednu od najistaknutijih ličnih priča o postsovjetskoj Rusiji, koja se uzdiže od ekonomskih početaka u Savezu komunista mladih tokom reformi Mihaila Gorbačova kasnih 1980-ih, da bi postao najbogatiji ruski biznismen kroz svoje predsedavanje naftnom kompanijom Jukos.

U knjizi Hodorkovski opisuje svoje rane sastanke sa Putinom, koje je napustio sa uverenjem da je novi ruski predsednik ideološki saveznik. „Njegova tehnika je da vas gleda i odražava ono što govorite… On je kameleon koji svakoga ostavlja misleći da je na njihovoj strani“, piše on.

Osvrćući se unazad, priznaje da je potpuno pogrešno pročitao Putina. „Nisam bio dovoljno oštar da to vidim. On ima tu profesionalnu KGB veštinu prilagođavanja sagovorniku, ali ima i lični talenat za to… Tada se nije osećao stabilno na svom položaju i nije želeo da stvara neprijatelje koji bi se ujedinili protiv njega. Naravno da nikada nije imao liberalne stavove.”

Godine 2003. Hodorkovski je uhapšen po optužbama koje se smatraju političkim, nakon što je javno kritikovao korupciju vlade tokom sastanka sa Putinom i obećao da će finansirati opozicione stranke. Njegovo hapšenje je viđeno kao jedna od prvih prekretnica u Putinovom postepenom zatezanju šrafova u poslednje dve decenije.

Hodorkovski je rekao da ga je Putinova odluka da pokrene potpunu invaziju na Ukrajinu iznova šokirala i potpuno promenila njegove stavove o tome kako se najbolje suprotstaviti režimu.

„Naravno, invazija je bila apsolutno fundamentalan trenutak. Moji utisci i osećanja pre i posle 24. februara su potpuno različiti“, rekao je on.

Sva četvorica bake i dede Hodorkovskog su bili Ukrajinci ili su proveli vreme živeći u Ukrajini, a kao malo dete, on je letovao u kući svoje prabake u blizini Harkova. Ipak, uvek se identifikovao kao Rus.

„Uvek je bilo normalno, nema čega da se stidiš što si Rus. Sada svaki put kada kažete da ste Rus, postoji unutrašnja nelagodnost“, rekao je on.

Kao i mnogi Rusi, Hodorkovski je imao svađe poslednjih meseci koje su prekinule dugogodišnja prijateljstva. Rekao je da su se čak i među prijateljima koji su ga podržavali tokom godina zatvora ispostavilo da su neki obožavaoci invazije na Ukrajinu.

„Zamislite, poznajete ljude od kada ste oboje imali sedam godina, a sada oboje imate skoro 60 godina i jednostavno ne možete da razgovarate sa njima“, rekao je.

(Danas, Foto: Pixabay)