Skip to main content

Hiljade Belorusa demonstriraju protiv Lukašenka, više od 140 uhapšenih

Planeta 22. nov 2020.
2 min čitanja

Hiljade Belorusa danas su izašle na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je policija uhapsila više od 140 demonstranata i da je mnoge druge učesnike protesta pretukla, prenosi Asošiejted pres.

Demonstranti su se danas prvobitno okupili u raznim delovima Minska kako bi otežali posao policiji, ali su se suočili s represijom kada su pokušali da se ujedine u centru glavnog grada.

Policija je koristila šok-bombe da rastera demonstrante i počela je da hapsi, navodi AP.

Demonstranati su uzvikivali „Živela Belorusija“ i mahali crveno-belim zastavama opozicije.

Na ulice Minska raspoređen je veliki broj policajaca, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima.

Belorusi na društvenim mrežama pišu da je ponovo bilo sukoba građana i policije u dvorištima zgrada.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, pozdravila je današnji protest kao novi korak ka „slobodnoj i pravednoj Belorusiji“.

„Ne može zemlja da bude zatvor ako se niko ne plaši čuvara“, napisala je sinoć na Telegramu Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Vlasti su uoči današnjeg protesta zatvorile desetak metro stanica, a bilo je prekida i u mobilnoj mreži, naveo je novinar Frans presa.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle tri i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja, navodi AFP.

Uhapšeno je više od 19.000 demonstranata, od kojih su hiljade pretučene, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

(Beta, foto: AP)