Skip to main content

Helsinški odbor za ljudska prava osudio kampanju rehabilitacije Draže Mihailovića

Info 12. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Za negativne trendove odgovorni su mnogi činioci, a najviše aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i SPC, deo akademske i kulturne elite"

Helsinški odbor za ljudska prava osudio je danas obnovljenu kampanju rehabilitacije i glorifikacije Dragoljuba Draže Mihailovića, ocenivši da je rehabilitacija Draže Mihailovića moralno neprihvatljiva.

Odbor je kao još jedan korak u pravcu ubrzane fašizacije društva nazvao „otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika u Beogradu posvećeno vođi kolaboracije sa fašizmom i komandantu pokreta koji je izvršio genocid nad muslimanskim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata“.

Prema navodima, za negativne trendove odgovorni su mnogi činioci, a najviše aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i Srpska pravoslavna crkva, deo akademske i kulturne elite.

„Podsećamo i da se veličanjem Draže Mihailovića vrši dalje provociranje naših suseda u regionu i da to neminovno utiče na povećanje stepena nesigurnosti svih nesrpskih nacionalnosti u Srbiji, a posebno loše utiče na fragilni region Sandžaka“, kazali su iz Helsinškog odbora.

Oni su se osvrnuli i na film „Heroji Halijarda“ nazvavši ga revizionističkim, koji je dobio nepodeljnu podršku američke ambasade, tvrdeći da je to korak unazad i u stabilizaciji regiona i u demokratizaciji Srbije.

„Ne treba zaboraviti da su trupe pod komandom Mihailovića, koji se nesmetano i uz saglasnost čitavog društva rehabilituje i heroizuje, odgovorne i za teške ratne zločine i nad civilima u okupiranoj Srbiji“, poručili su iz Helsinškog odbora i dodali da su četnici ubili stotine civila i seljaka, a da su najveća stratišta sela Vranić kod Beograda i Drugovac kod Valjeva.

(Danas, Foto: AF23X)