Skip to main content

Helsinki: Finska bez odlaganja treba da aplicira za članstvo u NATO

Planeta 12. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Podrška vladama u Švedskoj i Finskoj da se zemlje pridruže alijansi sve više raste od početka ruske invazije na Ukrajinu"

Finski predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju su objavili svoju podršku pridruživanju NATO, što tu skandinavsku zemlju, koja deli granicu sa Rusijom u dužini od skoro 1.300 kilometara, za korak približava članstvu u severno-atlantskoj alijansi, prenosi CNN.

„Tokom ovog proleća, održana je važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO. Bilo je potrebno vreme da parlament i celo društvo iznesu svoje stavove po tom pitanju. Bilo je potrebno vreme za bliske međunarodne kontakte sa NATO i njegovim članicama, kao i sa Švedskom. Želeli smo da diskusiji pružimo neophodan prostor“, naveli su Ninisto i Marin u saopštenju.

Dodali su da je „čas odluke blizu“, kao i da Finska mora da podnese zahtev za ulazak u NATO.

“Članstvo u NATO bi ojačalo bezbednost Finske. Kao članica NATO, Finska bi ojačala ceo bezbednosni savez. Finska mora da podnese zahtev za članstvo bez odlaganja. Nadamo se da će još neophodni nacionalni koraci za ovu odluku biti brzo preduzeti u narednih nekoliko dana”, ističe se u saopštenju.

Finske novine Iltalehti prenele su krajem aprila da je švedska vlada izrazila želju finskoj vladi da zajedno apliciraju nakon 22. maja.

Iz švedske vlade to je potvrđeno švedskom tabloidu Ekspresen.

Podrška vladama u Švedskoj i Finskoj da se zemlje pridruže NATO alijansi sve više raste od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Iako nisu članice, te dve zemlje sarađuju sa alijansom.

Helsinki i Stokholm takođe su poslednjih godina pojačali bilateralnu saradnju u oblasti odbrane.

(N1, foto: Pixabay)