Skip to main content

Harris nakratko prva žena u SAD sa predsedničkim ovlašćenjima

Planeta 19. nov 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nastavio je 19. novembra sa predsedničkim dužnostima pošto je tačno sat i 25 minuta preneo ovlašćenja na potpredsednicu Kamalu Harris dok je bio pod anestezijom za vreme rutinske kolonoskopije kojoj je bio podvrgnut, saopštila je Bela kuća.

Kamala Harris je tako postala prva žena u američkoj istoriji sa predsedničkim ovlašćenjima.

Biden, kojem je rađena rutinska kolonoskopija, je posle buđena iz anestezije prvo zvao Harris u 11.35 po vašingtonskom vremenu i tada se završio period prenošenja ovlašćenja.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki izjavila je da će Biden ostati u bolnici kod Vašingtona gde će biti nastavljen njegov lekarski pregled.

Predsednička ovlašćenja su ranije preneta na potpredsednika, kada je tadašnji predsednik George W. Bush imao kolonoskopije 2002. i 2007. godine.

Biden, koji 20. novembra puni 79 godina, najstariji je predsednik SAD. On je ranije obećao da neće ništa kriti o svom zdravstenom stanju.

Biden je poslednji puni pregled imao u decembru 2019. godine, kada su lekari utvrdili da je bivši potpredsednik „zdrav, energičan“ i „sposoban za uspešno obavljanje dužnosti“, navodi se u tadašnjem lekarskom izveštaju.

(Slobodna Evropa, Foto: CNN)