Skip to main content

Hag ustupa Srbiji suđenje Šešelju i njegovim saradnicima

Info 19. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Statut dozvoljava Mehanizmu da podnese formalni zahtev za odlaganje ukoliko je jasno da uslovi za ustupanje predmeta više nisu ispunjeni"

Mehanizam u Hagu odlučio je da predmet protiv lidera radikala Vojislava Šešelja i još četvoro njegovih saradnika prepusti pravosuđu u Srbiji.

Šešelj i saradnici se optužnicom iz avgusta 2023. terete za nepoštovanje suda, odnosno kršenje pravilnika Tribunala o zaštiti identiteta svedoka i poverljive dokumentacije.

Reč je o dokumentima iz procesa u kojem je Šešelj 2018. godine u Hagu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Sudija Liu Daqun je u odluci od 29. februara, koja je objavljena na sajtu suda, naveo da je prosleđivanje ovog predmeta Srbiji „u interesu celishodnosti“.

Daqun je naveo da su zločini navedeni u optužnici počinjeni na teritoriji Srbije i da su optuženi, koji borave u Srbiji, voljni da im se tamo sudi, te da su potvrdili da će se odazvati pozivu srpskih vlasti.

Stav Srbije je da je spremna da vodi postupak protiv optuženih, uključujući obezbeđivanje bezbednosti svedoka u ovom predmetu i uverenje da će moći da goni po svom zakonodavstvu ponašanje optuženog u vezi sa obelodanjivanjem zaštićenih informacija o svedocima“, navodi se pored ostalog u odluci.

Dodaje se da će Mehanizam pratiti slučaj u Srbiji i uz pomoć nacionalnih i regionalnih organizacija.

„Statut dozvoljava Mehanizmu da podnese formalni zahtev za odlaganje ukoliko je jasno da uslovi za ustupanje predmeta više nisu ispunjeni“, navodi se.

Odluka se odnosi na optužnicu kojom su obuhvaćeni Šešelj i njegovi saradnici Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

Reč je o članovima radikala i recezentima Šešeljevih knjiga.

Postupak u Srbiji će pred Višim sudom u Beogradu voditi Tužilaštvo za ratne zločine koje nije odmah odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa da li je predmet stigao.

Šešelj je u izjavi koju prenosi Radio televizija Srbije rekao da on i saradnici još nisu kontaktirani od domaćih sudova.

(RSE, Karikatura: STUPS)