Skip to main content

Gutereš sa Zelenskim: SB UN podbacio u Ukrajini, nuklearni rat nezamisliv

Planeta 28. apr 2022.
3 min čitanja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da je situacija u opkoljenom južnom gradu Marijupolju “kriza unutar krize”.

„Činimo sve moguće da evakuišemo ljude iz marijupoljske čeličane Azovstal“, naveo je Gutereš koji se nalazi u poseti Kijevu, prenosi BBC.

Dodao je novinarima da ne želi da ulazi ni u kakvu raspravu koja bi mogla da potkopa tu mogućnost.

Kritikovao je Savet bezbednosti UN što nije uspeo da spreči ili okonča rat u Ukrajini.

“Dozvolite da budem veoma jasan: Savet bezbednosti nije uspeo da učini sve što je bilo u njegovoj moći da spreči ili okonča rat, i to je izvor strašnog razočaranja, frustracije i besa. Ali muškarci i žene u UN svakodnevno rade za narod Ukrajine, zajedno sa veoma mnogo hrabrih ukrajinskih organizacija”, bio je izričit Gutereš.

Naveo je da je imao “intenzivne razgovore” sa Zelenskim da evakuacija iz Marijupolja postane realnost.

Ponovio je da je ruska invazija na Ukrajinu kršenje i Povelje UN i ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Kazao je da UN nastavljaju da se bore za potpunu obustavu vatre.

Dodao je i da je pomoć u hrani svetske organizacije doprla već do više od dva miliona Ukrajinaca.

Gutereš: Nuklearni rat nezamisliv

Gutereš je istakao da UN neće odustati i da on hoće mir u Ukrajini “u skladu sa Poveljom UN”.

Dodao je da je “Ukrajini potrebna i zaslužuje našu punu posvećenost i podršku”.

Upitan o mogućem trećem svetskom ratu, Gutereš je istakao da je “nuklearni rat nezamisliv”.

“Moramo da učinimo sve da ga učinimo nemogućim”, poručio je generalni sekretar UN.

Zelenski je poručio da je rusko “kršenje ljudskih prava” jedna od glavnih stvari o kojima je razgovarao sa Guterešom.

Naveo je da su pričali i o spasavalju ljudi iz Azovstala.

“Verujem, kao i mnogi rođaci onih koji su blokirani u Azovstalu, da ćemo generalni sekretar i mi biti u mogućnosti da ostvarimo uspešan rezultat”, kazao je Zelenski.

Pozvao je takođe na još humanitarne pomoći, dodavši da je pozvao Gutereša da učlini korake da spreči, ono što je nazvao, deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju.

Gutereš se juče u Moskvi sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Gutereš pozvao Rusiju da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) u četvrtak je tokom posete razorenim ukrajinskim gradovima pozvao Rusiju da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Gutereš je posetio tri uništena mesta oko glavnog grada Ukrajine, koja su ruske trupe držale u okupaciji nekoliko nedelja u martu.

“U potpunosti podržavam Međunarodni krivični sud i apelujem na Rusku Federaciju da prihvati saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom. Ali kada govorimo o ratnim zločinima ne možemo zaboraviti da je najgori zločin sam rat”, poručio je generalni sekretar UN u Buči.

Na mestu masovne grobnice iza crkve, Gutereš je rekao kako “ovde osećate koliko je važna detaljna istraga i utvrđivanje odgovornost”.

Pre Buče, prva stanica je bila Borođanka, severozapadno od Kijeva. Stojeći pored olupine stambenih blokova u glavnoj ulici Gutereš je očigledno bio dirnut prizorom, prenosi BBC.

“Kada vidim te porušene zgrade, zamišljam svoju porodicu u jednoj od onih kuća koje su sada uništene i crne. Vidim svoje unuke kako trče u panici”, rekao je on.

“Rat je apsurd u 21. veku – rat je zlo i kada vidite ove situacije naše srce naravno ostaje uz žrtve, naše saučešće njihovim porodicama. Ali naše emocije – nema šanse da rat bude prihvatljiv u 21. veku”, rekao je.

Nakon Borođanke i Buče, generalni sekretar UN posetio je Irpin, prolazeći usput pored razorenih kuća, prodavnica, infrastrukturnih objekata pretvorenih u ruševine od bombi i borbi, prenosi BBC.

General-potpukovnik Oleksandr Pavljuk, načelnik vojne administracije regije Kijev, rekao je da je važno da Antonio Gutereš vidi štetu svojim očima i čuje šta se dogodilo – i mišljenje Ukrajinaca o tome kako bi se Rusija mogla zaustaviti.

Dok su trupe potisnute iz glavnog grada, borbe u istočnoj Ukrajini su sada intenzivne i general je rekao da strahuje da će biti počinjeno još zločina.

Gutereš je rekao da nedužni civili “uvijek plaćaju najvišu cenu… gde god je rat”.

Eksplozije u Kijevu posle sastanka šefa UN

Najmanje dve eksplozije čule su se večeras u glavnom gradu Ukrajine Kijevu neposredno posle sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Eksplozije posle kojih su se digli stubovi crnog dima dogodile su se ubrzo posle konferencije za novinare dvojice lidera tokom koje je Gutereš osudio zločine počinjene u gradovima kao što je Buča, gde su pronadjeni dokazi o ubistvima civila posle povlačenja ruskih snaga.

Eksplozije su izazvale požare u najmanje dve visoke zgrade.

Vlasti su navele da su Gutereš i njegov tim bezbedni.

Kijev je u velikoj meri izbegao jako granatiranje ruskih snaga koje se sprovodi u drugim delovima Ukrajine.

(Slobodna Evropa / Beta / N1, Foto: Beta-AP)