Skip to main content

Grupa NVO i aktivista traži hitnu reakciju nadležnih na pretnje direktorki YIHR

Građani 18. авг 2023.
2 min čitanja

"Svi građani moraju imati pravo da otvoreno izraze svoje stavove o svim pitanjima"

Grupa nevladinih organizacija i aktivista osudila je danas ispisivanje pretećih i uvredljivih grafita upućenih programskoj direktorki Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) Sofiji Todorović i zatražila od nadležnih da „hitno istraže“ ko stoji iza tih pretnji.

Organizacije su u saopštenju navele da svi građani moraju imati pravo da otvoreno izraze svoje stavove o svim pitanjima, bez straha od odmazde ili posledica a to se, kako su dodale, odnosi i na pitanje statusa Kosova.

„Posebno smo duboko zabrinuti zbog grafita koji su osvanuli nadomak zgrade u kojoj živi gospođa Todorović. Niko ne sme biti izložen pretnji fizičkim nasiljem“, navodi se u saopštenju.

NVO su ocenile da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije može postići „samo putem otvorenog i održivog dijaloga, u kome izražavanje neslaganja čini suštinski deo“.

Bez obzira na svoje stavove o statusu Kosova, svako bi trebalo da bude u stanju da ih izrazi otvoreno i slobodno. Pokušaji da se ućutkaju glasovi poput onih gospođe Todorović́ moraju biti naširoko osuđeni. U odsustvu konsenzusa, još je važnije stvoriti bezbedne prostore gde se mogu predlagati ideje i čuti različiti stavovi“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da će „gušenje alternativnih perspektiva, posebno putem jasnih pretnji na kraju naneti štetu ne samo odnosima između Kosova i Srbije, već i evoluciji demokratije“.

„Solidarišemo se sa gospođom Todorović i ostajemo posvećeni vođenju debate o pitanjima koja izazivaju tenzije unutar i između Kosova i Srbije, u cilju pronalaženja rešenja koja mogu doneti koristi svim zajednicama“, navele su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale, između ostalih, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCSP), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Kosovski institut pravde, Centar za demokratiju i edukaciju – Dolina, Aktiv.

Prethodno je Incijativa mladih za ljudska prava saopštila da je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča, u kom živi programska direktorka te NVO, napisana „seksistička i mizogina uvreda“, uključujući i slovo „Z“, koje, kako se navodi, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)