Skip to main content

Grlić-Radman: Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava

Jugoslavija 15. нов 2021.
2 min čitanja

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Biselu da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, da se produbljuju podele i da su vidljive pretnje demokratiji i integritetu.

Uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, Grlić Radman je posebno upozorio na jačanje unitarizma i separatizma i rast nestabilnosti u BiH.

„Ključ za rešenje je puno poštovanje načela jednakosti tri konstitutivna naroda. Reforma izbornog zakonodavstva je ključno strateško pitanje i tu nam je potreban hitni napredak“, rekao je Grlić Radman pre početka sastanka na kojem je Zapadni Balkan jedna od tema.

On je naglasio da je nužno sačuvati teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana i demokratiju i da se Hrvatska, zajedno sa drugim zemljama EU „zalaže za snažniji politički pristup regionu“.

„Nikakvo mešanje spolja i iznutra nije prihvatljivo. Potezi i izjave koje su odjek iz 1990-tih moraju prestati„, rekao je Grlić Radman.

Bregu: Region bez uverljivog puta ka članstvu u Uniji lako mogao da podlegne nacionalizmu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Briselu da ambicioznija integracija Zapadnog Balkana u politike jedinstvenog evropskog tržišta predstavlja protivtežu usporavanju procesa proširenja Evropske unije.

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova članica inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), Bregu je rekla da veruje da EU ima sva potrebna sredstva da evropsku perspektivu održi živom na Zapadnom Balkanu, jer bi taj region bez uverljivog puta ka članstvu u Uniji lako mogao da podlegne nacionalizmu.

„Sa povećanjem dinamike i intenziteta, ali i izazova koje programi regionalne saradnje donose, svakog dana smo svedoci i zastoja s kojim se proces saradnje na Zapadnom Balkanu suočava. U izrazito spornom regionalnom geopolitičkom okruženju, akcioni planovi kao što su zajedničko regionalno tržište i zeleni program sami po sebi neće biti dovoljni“, kazala je Bregu.

Na sastanku, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Grčke Nikolaos Dendijas, Bregu je dodala da potencijali rasta mogu da budu iskorišćeni „jedino kroz regionalnu ekonomsku integraciju regiona, koja je samo deo potencijala rane integracije u odabrane politike jedinstvenog evropskog tržišta“.

„To je krajnji cilj Programa zajedničkog regionalnog tržišta koji mi u RCC-u predvodimo“, navela je Bregu.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, Bregu je čestitala predsedavajućoj Grčkoj na odličnom radu i korišćenju platforme SEECP za dalje unapredjenje saradnje i razmenu o brojnim temama od regionalnog značaja.

(Beta, foto: mvep.hr)