Skip to main content

Grlić Radman: Prisustvo EU na Zapadnom Balkanu od suštinskog značaja za bezbednost

Jugoslavija 15. јун 2022.
2 min čitanja

"Otvaranje pristupnih pregovora bio bi važan ški momenat za građane Severne Makedonije"

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Skoplju da je mnogo važno da se pitanje pristupnih pregova Severne Makedonije nađe na predstojećem Savetu EU i da se nada sazivanju međuvladine konferencije.

„Prevažno je da se ovo pitanje vrati na dnevni red Evropskog saveta. Mislim da je tehnički sve moguće, to je za nedelju dana. Ja sam to najavio da očekujemo, nadamo se sazivanju te jedne međuvladine konferenciju. Mislim da je tu francusko predsedavanje važno, ali i uticaj vodećih zemalja EU“, rekao je Radman.

Severna Makedonija je, kako je istakao, najbolji pokazatelj zemlje koja je u odnosu na sve druge zemlje Zapdnog Balkana napravila veliki napredak.

„Mi sa svoje strane ulažemo velike napore da uverimo u nužnost i važnost za početak prevora sa Severnom Makdonijom“, istakao je hrvatski ministar spoljnih evopskih poslova nakon sastanka sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, na zajedničkoj konferencijiza novinare.

„Otvaranje pristupnih pregovora bio bi ne samo politički, već i važan psihološki momenat za građane Severne Makedonije, jer ste 17 godina čekali da se to desi. Severna Makedonija je uradila sve što je trebalo, promenila ime, napravila velike reforme, pokazali ste da ste proevropski orijentisani i otvaranje pregovora otvoriće novo poglavlje u evropskoj perspektivi“, rekao je Radman.

Istakao je da početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU nije samo u interesu ove zemlje, već i cele EU, a podjednako i Hrvatske, jer se mora imati u vidu šira slika trenutnih dešavanja.

Radman je rekao da EU treba da bude snažnije prisutna na Zapadnom Balkanu i napomenu da je uvek na sastancima isticao važnost jačeg prisustva EU na Zapadnom Balkanu, jer je to od suštinskog značaja za bezbednost, za budućnost, prosperitet i kao znak da je to geopolitički prostor Unije.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je ocenio da više nije pitanje da li će Severna Makedonija produžiti pregovore, koje je blokirala Bugarska zbog bilateralnog spora, već da je pitanje da li Zapadni Balkan uopšte ima evropsku perspektivu.

„U očekivanju smo da vidimo kako ćemo nastaviti razgovore sa Bugarskom. Vreme je kratko. Oči 18 miliona ljudi na Zapadnom Balkanu uprte su u Sofiju da vide kakvu će odluku preduzeti. Ovo više nije pitanje da li će Severna Makedonija nastaviti pregovore, ovo je pitanje da li Zapadni Balkan uopšte ima evropsku perspektivu“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Napomenuo je da je upoznao Radmana sa svim poslednjim aktuelnostima u odonsima sa Bugarskom kao i o naporima koje Skoplje pravi za prevazilaženje razlika i podizanje veta za održavanje međuvladine konferencije i starta pegovora sa EU.

„Mislim da, ukoliko ima političke volja i ako se ima strateški pristup, može da se obezbedi za naše građane ono što zaslužuju, a to je jasna i nedvosmislena evropska perspektiva koja će na kraju rezultovati članstvom u EU“, rekao je Osmani.

Početak pregovora sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije i ocene da je Skoplje ispunilo sve uslove. Istovremo je napredak Albanije na putu ka EU vezan za napredak Severne Makedonije.

Bugarski premijer Kiril Petkov je poslednjih dana nekoliko put ponovio da Sofija ima tri zahteva da ukloni veto Skoplju – Severna Makedonija da prizna Okvirnu poziciju parlamenta Bugarske, kojom se traži od Skoplja da prizna bugarske korene makedonskog naroda i jezika, da unese Bugare u Ustav i da ispuni dogovor o dobrosusedstvu iz 2017. godine.

(Beta)