Skip to main content

Grlić Radman: Otkrivanje sudbine nestalih preduslov napretka odnosa sa Srbijom

Jugoslavija 30. авг 2021.
2 min čitanja

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je da je otkrivanje sudbine nestalih i kažnjavanje počinilaca preduslov napretka odnosa sa Srbijom.

„Otkrivanje istine o 1.858 nestalih i sankcionisanje počinitelja zlodela je preduslov napretka odnosa sa Srbijom“, izjavio je Grlić Radman za agenciju Hina, povodom Međunarodnog dana nestalih.

Hrvatski ministar je rekao da postoje dokazi za ubistva i ratne zločine i dodao da počinitelji moraju da odgovaraju. Naveo je da postoje arhivi o zatočenima i nestalima, i masovnim grobnicama i da bi ti arhivi trebalo da budu dostupni hrvatskom pravosudju.

Grlić Radman je rekao da kao ministar spoljnih poslova koristi svaku priliku da se na forumima za ljudska prava, sa poverenikom UN za ljudska prava, i na odborima UN za ljudska prava, kao univerzalnim čuvarom medjunarodnog poretka i mira, čuje „da je Srbija zemlja koja snosi krivicu i odgovornost Miloševićevog režima i koja treba da saradjuje“.

„Kada smo bili u Luksemburgu na medjuvladinoj konferenciji o otvaranju i zatvaranju poglavlja o pristupanju Srbije EU, jasno sam rekao Savetu za spoljne poslove i njihovoj vladi da njihova prezentacija dostignuća treba da uključi i rešenje pitanja nestalih osoba, veličine ratnih zločina, nesaradnja sa Haškim tribunalom i negiranje genocida u Srebrenici“, rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to nije samo bilateralno pitanje već i pitanje pravne tekovine.

„Srbija bi trebalo da se suoči sa prošlošću i u interesu svoje budućnosti, da buduće generacije oslobodi te krivice, da teret rešavanja pitanja nestalih osoba, odštete logoraša ne ostane njima, već da otvori arhive i time se postigne pravda i olakšaju naši odnosi“, dodao je hrvatski ministar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sa svoje strane je rekao da Hrvatska neće stati u potrazi za nestalima.

Dodao je da će insistirati na saradnji sa Srbijom tako da informacije iz srpskih arhiva „ne budu samo reciklirana saznanja, nego sveže informacije koje će olakšati pitanje nestalih“.

(Hina/N1, Foto: mvep.hr)