Skip to main content

Grlić Radman o odlikovanju ratnog zločinca Šešelja: Hrvatska je zgrožena

Jugoslavija 12. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić osudili su danas to što je jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Orden svetog vladike Mardarija Šešelju je dodijelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoameričkog SPC-a, kojoj je sjedište u Chicagu. Odlikovanje mu je u nedjelju uručio bački vladika Irinej. To je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a.

Grlić Radman je na Zrinjevcu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin.

„Bio je instrument velikosrpske politike, koji je provodio Miloševićev režim, na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini“, napomenuo je šef hrvatske diplomacije dodavši da Šešelj „nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima“.

„To nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno“

Grlić Radman je istaknuo da je odlikovanje osuđenog ratnog zločinca „pitanje koje treba zabrinuti sve nas ovdje“.

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se „aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na europskom putu, i da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša“.

„To nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno. Ovo je očigledna podrška počinjenih zločina, legitimizacija politike zločina, a kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori“, rekao je šef crnogorske diplomacije.

Upozorio je da se koncept nekoć znan kao „velika Srbija“, danas zove „srpski svijet“.

„Motiv je isti, namjere su iste, a da stvar bude opasnija, sudionici u čitavom igrokazu su isti„, istaknuo je Krivokapić i upozorio da „europeizacija i stabilizacija Balkana nije završena“.

(Index.hr, Karikatura: STUPS)