Skip to main content

Grčka: Raspala se vladajuća koalicija

Planeta 22. jun 2013.
2 min čitanja

Stranka Demokratska levica (DIMAR) je danas popodne odlučila da se povuče iz koalicione vlade Grčke u kojoj su tako ostale dve stranke: desničarska „Nova demokratija“ i socijalistički PASOK, javili su grčki mediji.

Računa se da skraćena, dvočlana koalicija ima tanku skupštinsku većinu koja će omogućiti Vladi da jedva progura ključne reforme, uključujući planirano otpuštanje 15.000 zaposlenih u javnom sektoru do 2015.

DIMAR povlači svoja četiri ministra i pomoćnika ministara i svoje generalne sekretare iz vlade i ministarstva – odlučili su njena poslanička grupa i stranački izvršni biro na vanrednom, današnjem zajedničkom sastanku, na predlog predsednika te stranke Fotisa Kuvelisa.

Stranka je objavila da će njeni poslanici u Skupštini „glasati zavisno od teme“ što znači da sada neće automatski preći u opoziciju.

Razlog povlačenja iz Vlade su nezadovoljstvo prošlonedeljnom odlukom konzervativnog premijera Andonisa Samarasa o zatvaranju javnog RTV servisa ERT, i time što se Samaras oglušio o vanrednu odluku suda koji je zatvaranje ERT proglasio nezakonitim i zatražio da se otpušteni smesta vrate na posao da bi ERT ponovo počeo da radi.

Samaras je odlukom da ukine ERT da bi uštedeo novac, uz otpuštanje svih 2.656 zaposlenih, izazvao političku krizu. Oba njegova tadašnja koaliciona partnera s levice snažno su se tome usprotivila, a kriza je došla na vrhunac u četvrtak uveče, kada je stranka DIMAR odbacila kompromis o delimičnom ponovnom radu ERT, što je prihvatio sada jedini preostali Samarasov partner u Vladi – socijalistički PASOK.

Premijer Samaras je izjavio prošle noći da je odlučan da izbegne prevremene izbore uprkos dubokom raskolu u Vladi, formiranoj juna 2012. s glavnim zadatkom da, uz stranu kreditnu pomoć, spreči finansijski slom ekonomski već razorene Grčke koja je u šestoj godini recesije.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je u četvrtak uveče u Luksemburgu, posle sastanka ministara finansija evrozone, da se „zbog grčkog naroda nada da će se očuvati stabilnost“ vlade u Atini i „apelovao na političke lidere u Grčkoj da pokažu osećaj za odgovornost“.

(Beta)