Skip to main content

Građanski preokret: Zašto je suspendovana Jankov, sumnjamo na zastrašivanje prosvetara

Info 26. мај 2023.
< 1 min čitanja

"S obzirom na to da javnosti nije poznato da se gospođa Jankov bavi stranačkim radom, opravdana je sumnja da se radi o zloupotrebi zakona po narudžbi aktuelne vlasti"

Nevladino udruženje Građanski preokret iz Zrenjanina pozvalo je danas direktora tamošnje gimnazije Milana Radakovića da predoči javnosti sve detalje u vezi sa suspenzijom profesora sociologije Senke Jankov, izrazivši sumnju da je to učinjeno kako bi se „zastrašili prosvetni radnici koji učestvuju u protestima građana protiv nasilja“.

Prema do sada dostupnim informacijama, Jankov se na teret stavlja kršenje člana 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji glasi: ‘u ustanovi je zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe'“, saopštio je Građanski preokret.

Kako je naglašeno, „s obzirom na to da javnosti nije poznato da se gospođa Jankov bavi stranačkim radom, opravdana je sumnja da se radi o zloupotrebi zakona po narudžbi aktuelne vlasti, kako bi se zastrašili prosvetni radnici koji učestvuju u protestima građana protiv nasilja“.

„Vlast Srpske napredne stranke već dugo sve građane koji neguju kritičko razmišljanje i koriste ustavno pravo na slobodu govora, bez obzira da li su u pitanju novinari, članovi nevladinih organizacija, naučnici ili umetnici, tretira kao opoziciju, optužujući ih za rad protiv države“, naveo je Građanski preokret.

(Autonomija)