Skip to main content

Građanske inicijative: Zloupotreba policije kako bi se očuvali nelegalni rezultati izbora

Građani 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Posebno zabrinjava curenje informacija iz istrage tabloidima o navodnom plaćanju pojedinaca od strane političkih lidera da izazivaju nerede na protestima"

Građanske inicijative osudile su događaje ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) od utorka uveče, za koje kažu da ukazuju na zloupotrebu policije i pravosudnih organa u političke svrhe. Građanske inicijative zahtevaju hitnu istragu.

Protesti građana koji su usledili nakon niza izbornih neregularnosti ne mogu se gušiti nastavkom zloupotrebe državnih organa, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava curenje informacija iz istrage tabloidima o navodnom plaćanju pojedinaca od strane političkih lidera da izazivaju nerede na protestima.

„Potpuno je nedopustivo korišćenje policije u političke svrhe od strane SNS-a za kampanju blaćenja opozicije i učesnika protesta“, istakle su Građanske inicijative.

Upozoravaju i na pojavljivanje snimka na kome se listaju lični podaci studenata i mladih na protestima. Dodaju da to ukazuje na neopravdano i potencijalno nezakonito interesovanje bezbednosnih službi za mlade aktiviste.

„Tabloidi su ovih dana došli i u posed slike sa biometrijske lične karte jednog aktiviste, koja je mogla doći samo od policijskih službenika. Ovakvo ponašanje ne samo da je kažnjivo, već stvara atmosferu straha i represije među građanima koji žele da se mirno angažuju u demokratskim procesima“, kažu iz Građanskih inicijativa.

Od nadležnih organa zahtevaju da hitno reaguju i sprovedu istragu kako bi se osigurala nepristrasnost, zakonitost i zaštita svih građana, naročito mladih aktivista i onih koji se zalažu za demokratiju.

(N1, foto: printscreenX)