Skip to main content

Građanske inicijative: Problematična rešenja u predlogu Zakona o parničnom postupku

Info 08. jun 2021.
< 1 min čitanja

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković izjavila je danas da je skoro 70 organizacija civilnog društva potpisalo apel kojim se, „zbog propusta i problemetičnih rešenja“ traži hitno povlačenje iz procedure Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Selaković je, na skupu „Šta to beše pravda?“ navela da problematična rešenja u Nacrtu tog pravnog akta udaljavaju Srbiju od željenog stanja u oblasti vladavine prava, saopštile su Građanske inicijative.

Ona je rekla da će apel biti upućen Ministarstvu pravde koje je krajem prošlog meseca stavilo na javnu raspravu Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Advokat Mihailo Pavlović iz Fonda za humanitarno pravo je upozorio da brojna rešenja novog zakona ostavljaju dosta prostora za arbitrarno tumačenje, što, kako je ocenio, potencijalno može imati razne posledice.

Predstavnici organizacije Partneri Srbija Ana Toskić je ukazala da izmene Zakona o parničnom postupku dolaze u trenutku kada se u Srbiji paralelno radi na izmenama nekoliko sistemskih propisa, uključujući i Ustav.

„Radi se o propisima koji direktno utiču na prava građana i o čijim promenama je nužno organizovati širu društvenu raspravu, što se, imajući u vidu kratke rokove i ograničeno učešće zainteresovane javnosti ne dešava“, rekla je ona.

Tara Petrović iz Građanskih inicijativa je upozorila da bi predložene zakonske izmene mogle da dovedu do ubrzanog gašenja lokalnih medija pod finansijskim teretom procesnih obaveza koje novi zakon nameće.

(Beta)