Skip to main content

Građanska Vojvodina: Rehabilitacija Kalabića je dokaz da je velikosrpska nacionalistička zver u ekstazi

Izdvajamo 09. авг 2022.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da rehabilitacija četničkog zločinca Nikole Kalabića predstavlja još jedan dokaz da su Srbija i Vojvodina izloženi nacionalističko-šovinističkoj okupaciji koja traje decenijama i ugrožava i Srbiju i zemlje u susedstvu.

Odgovornost je na svima onima koji su, zbog povlađivanju deformisanom i izbezumljenom većinskom biračkom telu, gajili nacionalističke i populističke fantazme u protekle tri decenije, koji su vodili i podržavali agresorske ratove na susedne zemlje, koji su decu zarazili falsifikovanom pričom o četnicima kao nekakvim “antifašistima”.

Rehabilitacija Kalabića je samo dokaz da je ekstremno nacionalistička zver sada u ekstazi, a hranjena je i gajena decenijama. Nažalost, ideološka matrica “srpskog sveta” ne samo da vređa nego i veoma ozbiljno ponovo ugrožava bezbednost i mir građana u susednim zemlja, koje su zbog te ideje već bile izložene masovnim ratnim zločinima, etničkom čišćenju i genocidu dirigovanim iz Srbije. U situaciji ruske agresije na Ukrajinu, u svetlu izjava pojedinih funkcionera SNS-a koji su veoma bliski glavnom faktoru nestabilnosti na Balkanu, predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću, opravdan je strah suseda od mogućnosti da Srbija u regionu, u ime ruskih interesa, organizuje “specijalnu vojnu operaciju”.

Međutim, “denacifikacija”, o kojoj po ugledu na Putina bulazne Vučićevi funkcioneri, odavno je trebalo da bude sprovedena, ali u Srbiji, kao glavnom uzročniku ekstremno nacionalističkih politika koje su dovele do ratova. Ta je prilka propuštena, zbog čega prisustvujemo propadanju društva. Preciznije, nije reč o propadanju već o truljenju društva, a truljenje je proces koji ume da potraje. Taj proces je suštinski zaslužena kazna za propuštenu denacifikaciju društva u Srbiji. Čir je otvoren i gnoj teče na sve strane u gangrenoznoj državi.

Četnička, ljotićevska, nedićevska, moljevićevska Srbija, Srbija Nikolaja Velimirovića izvršile su kontrarevoluciju. Iako do nogu potučeni u Drugom svetskom ratu, oni su sebe proglasili za pobednike a slavne jugoslovenske partizane su kriminalizovali, kao i drugu Srbiju, odnosno Srbiju koja se ne miri sa zločinom.

Sa žaljenjem konstatujemo da je čak i Vojvodina, u kojoj tokom Drugog svetskog rata nije bilo niti jednog četnika, danas potpuno četnifikovana. Sa još većim žaljenjem konstatujemo da se Vojvodina predala gotovo bez otpora, uz hrabre izuzetke koji joj služe na čast i koji će budućim generacijama biti inspiracija za oslobađanje od nacionalističkih okupatora.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

U Novom Sadu, 9. avgusta 2022.

(Građanska Vojvodina)