Skip to main content

Građanska Vojvodina povodom 30 godina od ubistva Srđana Aleksića: Njegova smrt ima poruku za budućnost koja će pomoći da dobro zavlada

Izdvajamo 27. јан 2023.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podsetila je da se danas navršava 30 godina od ubistva Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja, koga su četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske pretukli u januaru 1993. godine u samom centru njegovog rodnog grada, samo zato što je zaštitio svoga sugrađanina Alena Glavovića. 

Dana 21. januara 1993. godine četvorica pripadnika VRS počeli su da maltretiraju i tuku Alena Glavovića. Srđan Aleksić im je prišao i rekao da ga ostave na miru. Ostavili su Alena i ostrvili se na Srđana. Tu, u blizini policijske stanice i gradske pijace, naočigled svih, pretukli su ga kundacima 21. januara. Srđan je pao u komu i izdahnuo 27. januara 1993. Alen Glavović je uspeo da pobegne i danas sa porodicom živi u Švedskoj, ali svake godine obilazi Srđanov grob.

Srđanov otac, Rade Aleksić, nakon Srđanove pogibije, napisao je čitulju u kojoj je naveo: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“. „On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega“, kazao je Rade Aleksić u jednom intervjuu.

Srđan Aleksić je simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina. Ponosni smo što su upravo na inicijativu Građanske Vojvodine, prvo u Novom Sadu 2009. pa potom u Pančevu 2010. godine pasaži u centru grada dobili ime po njemu. Nakon toga su i drugi gradovi u regionu počeli nazivati ulice, bulevare, pasaže njegovim imenom.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Rečima Srđanovog oca: “Srđana nema, postojimo mi živi. I odajući priznanje određenom delu, mi u stvari određujemo sebe i svoj život”.

Povodom 30. godišnjice od ubistva Srđana Aleksića, Građanska akcija Pančevo će, u saradnji sa Forumom ZFD, organizovati tribinu na kojoj će govoriti Ljiljana Spasić, Srdan Golubović, Željko Bodrožić i Nataša Govedarica. Tribina počinje u 18 sati u klubu “Kupe” u Pančevu. Pre toga, u 15.30 sati, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu (Trg Kralja Petra I 2-4), gde se nalazi spomen-ploča posvećena Srđanu Aleksiću, predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti i građani položiće cveće.

***

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Novi Sad/Pančevo/Subotica/Beograd, 27. januara 2023.