Skip to main content

Građanska Vojvodina: Opasno targetiranje boraca za ljudska prava iz Crne Gore

Izdvajamo 19. нов 2022.
2 min čitanja

Pozivamo BIRN da ukloni naše kolege sa spiska ekstremista

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izražava punu solidarnost sa našim kolegama aktivistima u borbi za ljudska prava iz Crne Gore i sa kolegama novinarima iz susedne države, koji su u istraživanju BIRN-a svrstani u notorne „krajnje desničarske i ekstremističke grupe na Balkanu“.

Pozivamo BIRN da, umesto što sa sajta uklanja imena novinara i urednika tog projekta, utvrdi odgovornost za više nego opasno targetiranje naših kolega u Crnoj Gori. Rečima ugledne evropske diplomatkinje Vesne Pusić: „Balkanska istraživačka mreža BIRN u Crnoj Gori svojim najnovijim izvještajem postala je instrument napada na aktiviste za ljudska prava. Šablon sličan ruskoj strategiji, uključujući targetiranje feminističke grupe poput Pussy Riot-a“.

Pozivamo javnost u Srbiji i regionu da se solidariše sa napadnutima, a ne da kukavički ćuti, čekajući valjda kako će reagovati međunarodna zajednica i međunarodni donatori, zagledani u sopstveni pupak.

Ako budemo ćutali, nije daleko dan kada ćemo i mi koji se zalažemo za zaštitu ljudskih prava od autoritarnih režima, malignog ruskog uticaja i ostalih brojnih pretnji po bezbednost i stabilnost regiona, biti stavljeni na slične liste, čime će nam biti ukinuta ljudska prava.

Cela atmosfera u Crnoj Gori zastrašujuće podseća na atmosferu koja je stvarana u Srbiji pre atentata na premijera Zorana Điniđića. I tada su se tobož nezavisni mediji i tobožnji borci za ljudska prava ujedinili oko platforme kriminalizacije Đinđića, zajedno sa najmračnijim delovima društva, i tako stvorili ambijent u kojem je atentat zapravo bio „normalna posledica“.

Slične stvari se dešavaju u Crnoj Gori već godinama unazad: deo „nezavisnih medija“ i nevladinog sektora, zajedno sa beogradsko-moskovskim eksponentima, uradio je pripremu za neuspeli pokušaj atentata na Mila Đukanovića. Potom su učinili sve da na vlast dovedu „litijaše“ koji su za samo dve godine Crnu Goru doveli do ivice građanskog rata. Pre njihovog dolaska na vlast, Crna Gora je bila apsolutni lider u evroatlantskim integracijama u regionu.

Pozivamo BIRN da ukloni naše kolege sa spiska kojim su targetirani i da tako barem pokuša da vrati deo narušenog integriteta. U suprotnom, BIRN-u više nikada nećemo verovati ni jednu napisanu reč.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Građanska Vojvodina)