Skip to main content

Građanska Vojvodina: Napad na NDNV opasan, ruski model obračuna sa neistomišljenicima

Građani 16. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Put ka legalizaciji linča neistomišljenika"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje pretnje Nezavisnom društvu novinara Vojvodine i portalu Autonomija, te upozorava javnost da profašističke grupacije predstavljaju ozbiljnu opasnost po celo društvo jer imaju podršku većinske političke i akademske elite koja već decenijama zagovara nacionalističku ideologiju, kojom je građane uvela i u krvave sukobe devedestih, ali i dalje ne odustaje od tih fatalnih memorandumskih velikodržavnih projekata.

Potpuno je jasno da ekstremno desničarske i profašističke grupacije u Srbiji ne dolaze sa društvene margine, već da su one proizvod opasnih ideologija kojima se ovo društvo truje već decenijama, uporno srljajući u provaliju.         

Zato se nekažnjeno napadaju novinari, civilni aktivisti i organizacije koji ukazuju na posledice ratnih pohoda i počinjenih zločina, urušavanja institucija, govora mržnje i kršenja ljudskih prava.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine od samog osnivanja izloženo je pretnjama i napadima opskurnih profašističkih grupacija, koje zapravo predstavljaju batinu dominirajuće nacionalističke ideologije koja bi trebalo da pokori neistomišlljenike i “strane plaćenike”, ili pak da zabašuri profite velikodržavnih ideologa i protagonista.

Poslednju pretnju NDNV-u i portalu Autonomija, te poimence programskom direktoru NDNV-a Dinku Gruhonjiću i kolumnisti Teofilu Pančiću, uputio je ekstremistički “Konzervativni pokret Naši”, targetirajući ih kao “strane plaćenike”, koji “promovišu ukrajinski neonacizam” i vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije”.

Pozivaju i da se u Srbiji ustanovi ruski model progona “unutrašnjih neprijatelja”, u kojem bi se organizacije koje zagovaraju principe otvorenog društva proglasile “stranim agentima”, kako bi se zapravo legalizovao linč neistomišljenika.

Pozivamo građane Vojvodine i Srbije da se usprotive uspostavljanju terora i odbrane dostignute demokratske vrednosti civilizovanog sveta, jer, u protivnom, niko više neće biti bezbedan.

*****

Građansku Vojvodina čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Građanska Vojvodina)