Skip to main content

Gospođica Julija najbolja predstava na Infantu, nagrada i Vojceku

Kultura 14. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Rediteljka ovom predstavom pokazuje kako i pomno prateći pisca može da se ponudi novo, autentično i eksperimentalno čitanje Augusta Strindberga"

Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini pripala je “Gospođici Juliji”, u režiji Mateje Koležnik, bečkog Burgteatra, saopštio je danas žiri 49. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT).

“Mateja Koležnik i ansambl Burgteatra su ovom predstavom još jednom potvrdili status koji uživaju u Evropi i svetu. Izvanredna je rediteljkina posvećenosta detaljima, njena preciznost i suptilnost koja ovu predstavu čini kompletnim umetničkim delom, u kome su do savršenstva usaglašeni svi pozorišni elementi – od estetike, simbolike do dizajna zvuka, kostima i rekvizite”, naveo je žiri.

Dodaje se da rediteljka ovom predstavom pokazuje kako i pomno prateći pisca može da se ponudi novo, autentično i eksperimentalno čitanje Augusta Strindberga kroz jasan i naizgled jednostavan izbor ugla posmatranja.

Nagradu za izuzetnu ekspresivnost autorskog tima i glumačkog ansambla pripala je predstavi “Vojcek”, u režiji Atile Vidnjanskog, Mađarskog nacionalnog pozorišta iz Budimpešte.

Beskrajno duhovita predstava u režiji mladog mađarskog reditelja Atile Vidnjanskog koji se hrabro odlučio da koketira sa estetikom kiča i šunda ukazala nam je na banalnosti kojima smo svakodnevno okruženi”, naveo je žiri.

Žiri je radio u sastavu: Nikolina Đukanović, dramaturškinja, Ozren Grabarić, glumac, i Sonja Petrović, rediteljka.

INFANT je održan od 10. do 13. septembra u Novom Sadu, a selektor festivala bio je reditelj Aleksandar Poposki.

(Autonomija, foto: Susanne Hassler Smith )