Skip to main content

Golob: Države Balkana moraju „skovati planove“ da se suprostave ruskom uticaju

Jugoslavija 01. jul 2022.
2 min čitanja

Slovenački premijer Robert Golob upozorio je vezano za ruski uticaj na Balkanu da zemlje tog područja moraju “skovati planove” kako se suprotstaviti očitom ruskom uticaju na tamošnju javnost i “informacionom ratu” koji dolazi iz Moskve.

U razgovoru za britanski BBC, na marginama juče završenog summita NATO-a u Madridu, Golob je kazao kako su “delovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stajalištima Moskve i zato s vladama na Balkanu treba poraditi na tome kako ih približiti evropskom stajalištu”. No naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulisati, a ne ignorirati, te naći makar krhku ravnotežu, upozorio je slovenački premijer.

Kako prenose mediji u Ljubljani on je upozorio i na dosadašnje greške u odnosu Zapada prema Rusiji iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke.

“Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo učiti”, kazao je Golob.

U razgovorima za slovenačke medije tokom samita u Madridu Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što pre postigne cilj o podizanju finansiranja svoje vojske na dva posto BDP-a, prema dogovorima u NATO savezu, te naveo da će njegova vlada promeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030.

“Verujem da slovenački vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više doprineti nego na nekom drugom području koje manje poznaje”, kazao je Golob u vezi s obrambenim akcijskim planom NATO za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji.

Taj plan, po njegovim rečima, sadržavaće i ocenu koja članica može na pojedinom području dati komparativno gledano veći doprinos od ostalih.

“To svakako znači da će Slovenija morati temeljno odvagati dosadašnju obrambenu i sigurnosnu doktrinu, ali uvek unutar NATO-a. Jer samo unutar NATO-a i kroz zajedništvo svih članica možemo biti uspešni u suočavanju s budućim izazovima”, istakao je Golob.

Dodao je da će njegova vlada u roku od nekoliko mjeseci doneti plan povećanja proračunskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novoj situaciji i promeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza.

(Danas, foto: Beta)