Skip to main content

Glumci SNP-a odbili da igraju predstavu zbog napada na kolegu, Uprava ih podržala  

Kultura 05. okt 2023.
< 1 min čitanja

"Nastavak napada na profesiju, nakon verbalnih uvreda koje su glumcima stizale i iz Skupštine Srbije"  

Nakon što su glumci Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada sinoć odbili da igraju predstavu u znak protesta zbog toga što je za sada nepoznata osoba napala jednog glumca SNP-a tokom probe predstave, Upravni odbor i Uprava tog teatra saopštili su da podržavaju zaposlene u pozorištu.

Uoči predstave „Poslednji balkanski vampir“ pred publiku je sinoć izašao glumački ansambl, koji je pročitao proglas u kojem su naveli da neće igrati predstavu u znak protesta zbog fizičkog napada na jednog glumca tokom održavanja probe za tu predstavu od strane osobe koja nije zaposlena u SNP-u.

Glumci su sinoć naveli i da predstavu ne žele da igraju u znak solidarnosti sa napadnutim kolegom i ocenili da je to nastavak napada na njihovu profesiju, nakon verbalnih uvreda koje su glumcima stizale i iz Skupštine Srbije.  

“Upravni odbor i Uprava SNP-a u potpunosti, podržavaju zaposlene u njihovom zahtevu za obezbeđivanje lične sigurnosti i nesmetanog obavljanja umetničke delatnosti i osuđuju svaki vid nasilja”, navodi se u današnjem saopštenju za javnost Upravnog odbora i Uprave tog pozorišta.  

Dodaje se da su nadležni organi “pristupili radnjama” u vezi sa navedenim događajem i dodaje da od menadžmenta SNP-a očekuju da ishoduje njihov zvanični izveštaj sa lica mesta, kako bi se dobila potpuna informacija.

“U savremenom metežnom svetu jedino je, izgleda, nasilje ravnomerno raspoređeno, budući da ga ima  ne samo u javnom životu, nego na svakom koraku. Najmanje mu je mesto u našoj kući koja je nacionalni pozorišni znak prvoga reda. Istovremeno, Upravni odbor zahteva od menadžmenta SNP-a da, u skladu s ustaljenom profesionalnom procedurom, organizuje nesmetan i bezbedan proces rada da se ne bi ponovila ista situacija”, piše u saopštenju.

Za sada nije poznato ko je od glumaca bio fizički napadnut niti ko ga je napao.

(Autonomija/Beta)