Skip to main content

Glavni haški tužilac: Optužbe protiv Putina su ozbiljne

Planeta 20. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Velika Britanija će povećati svoju finansijsku podršku MKS-u na milion funti ove godine (oko 1,14 miliona eura), a očekuje se da će se i druge zemlje obavezati na finansijsku i praktičnu pomoć"

Sud je morao preduzeti mjere protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina, rekao je Karim Khan.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan, rekao je u ponedjeljak da je taj sud morao preduzeti mjere protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i da su optužbe “veoma ozbiljne”.

“Optužbe su zaista ozbiljne, Ukrajina je mjesto zločina, stigle su mnoge vrste optužbi. Iako neki pričaju da je ‘ono što se čini da se dogodilo humanitarna evakuacija’, – dokazi govore drugačiju priču”, rekao je Khan na sastanku međunarodnih ministara pravde u Londonu tokom razgovora o povećanju podrške MKS-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Independent.

Khan je pozvao Rusiju da, ukoliko “ima privida istine” u izjavama da je deportacija obavljena radi dobrobiti djece, ih “vrati u njihovu zemlju umjesto da im daje strane pasoše”.

Moskva odbija optužbe

“Zaista je veoma tužno i sumorno da su po prvi put sudije Međunarodnog krivičnog suda, bilo kojeg suda, osjetile da je neophodno da izdaju naloge protiv lidera i visokih državnih zvaničnika jedne zemlje koja je stalni člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, naveo je Khan.

Velika Britanija će povećati svoju finansijsku podršku MKS-u na milion funti ove godine (oko 1,14 miliona eura), a očekuje se da će se i druge zemlje obavezati na finansijsku i praktičnu pomoć.

Prošlog petka MKS je optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i navodi da Rusija nije članica MKS-a, te da za nju njegove odluke nisu važeće.

(Al Jazeera)