Skip to main content

Glas i GDF podržali zajedničku izjavu Makrona, Meloni i Šolca o priznavanju Kosova i uvođenju ZSO

Info 28. okt 2023.
< 1 min čitanja

"U svetlu narastajuće globalne nestabilnosti, ovo je izvesno poslednji poziv Srbiji sa najvažnijih evropskih adresa"

Politička organizacija Glas iz Beograda i Građanski demokratski forum (GDF) su danas podržali zajedničku izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni kojom pozivaju Srbiju na „de fakto“ priznanje Kosova, a Kosovo na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Pozdravljamo liderstvo vodećih zemalja EU u isticanju jasnih principa za nastavak dijaloga i rešenost Makrona, Šulca i Meloni da prekinu politiku popuštanja pokušajima destabilizacije Balkana i otvaranja novog kriznog žarišta u Evropi za račun i u interesu Putinove agresije na slobodni svet“, naveli su u zajedničkoj pisanoj izjavi Nemanja Milošević, predsednik Glasa i Zoran Vuletić, predsednik GDF-a.

Dodali su da je „u svetlu narastajuće globalne nestabilnosti, ovo izvesno poslednji poziv Srbiji sa najvažnijih evropskih adresa da prihvati pruženu ruku prijateljstva i tihu aboliciju za jasnu podršku i sumnjive implikacije u teroristički napad u Banjskoj“.

Srbima sa Kosova, naveli su Glas i GDF, poziv Makrona, Šolca i Meloni donosi priliku da u najpovoljnijoj mogućoj poziciji zauzmu dostojan i konstruktivan položaj u kosovskom društvu, „umesto služenja kompleksima i kukavičluku političkog Beograda da prizna poraz Ćosićevog i Miloševićevog memorandumskog centralizma“.

„Ovo je možda poslednja prilika da odbacimo mitomansku politiku kojom nas srpske političke elite drže u mraku autokratije i kako bismo sačuvali minimum dostojanstva. Svaki problem društva, loš kvalitet života većine građana Srbije, prikriva se ‘borbom’ za teritoriju koja je izgubljena u ratu 1999. godine i lažnom brigom za građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu“, dodali su Milošević i Vuletić.

(Beta, Foto: Glas)