Skip to main content

Generalni sekretar NATO-a stigao u Sarajevo, prva njegova poseta Bosni i Hercegovini

Jugoslavija 19. нов 2023.
< 1 min čitanja

Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u nedjelju navečer 19. novembra u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz sarajevskog aerodroma za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je njegov prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Nije preciziran razlog njegovog dolaska.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da će susresti sa Stoltenbergom na radnoj večeri.

Dan kasnije, 20. novembra šef NATO-a susrešće će se i sa ostalim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka prijemu, ali istovremeno ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

U okviru Akcionog plana za članstvo, saradnja zemlje sa NATO je strukturisana kroz Program reformi Bosne i Hercegovine, koji navodi reforme koje vlada namjerava da preduzme i olakšava pružanje podrške NATO-a ovim naporima.

Lideri država NATO su polovinom jula poručili zemljama Zapadnog Balkana da je region od strateškog značaja za alijansu, te potvrdili posvećenost sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Na taj način su podržali reforme koje jačaju težnje zemalja u regionu ka NATO i Evropskoj uniji, navedeno j u završnom dokumentu 11. jula, na kraju prvog dana samita koji je održan u litvanskom glavnom gradu, Vilnijusu.

„Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i sigurnosti i suprotstavljanju zlonamjernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri“, poručili su lideri najveće vojne organizacije.

Inače, Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara produžen do oktobra 2024, a na toj funkciji je od 2014. godine.

(RSE, foto: Beta-AP)