Skip to main content

Generacija Z: Sposobna, zahtevna, radoznala i nelojalna firmi

Građani 13. apr 2023.
2 min čitanja

"U poslovnim krugovima, zaposleni Generacije Z već važe za namanje lojalne radnike ikada"

Mladi profesionalci Generacije Z su stručni i nevoljni da se vežu za poslodavca. Zahtevaju uslove koji im odgovaraju – od velike plate za kraće radno vreme, do mogućnosti da rade odakle požele. Pritom, svesni su da Nemačka trpi ogroman deficit kvalifikovane radne snage.

Mladi profesionalci Generacije Z su stručni i mnogo drugačiji od starijih – zahtevaju pogonosti na poslu i ne ustežu se da pođu za boljom ponudom drugog preduzeća, pokazuje istraživanje poslovne mreže Ksing (Xing).

„Ta generacija ne dolazi na posao sa idejom da tu dugo ostanu,“ rekao je stručnjak Ksinga (Xing) Julijan Štal (Julian Stahl).

Forsa je za platformu obavila niz istraživanja, anketirajući hiljade zaposlenih o profesionalnim planovima i zadovoljstvu na radnom mestu.

Rezultat, između ostalog, ukazuju da 14 odsto „zedera“ aktivno traži novi posao, a 65 odsto, svesno deficita kvalifikovane radne snage u Nemačkoj, uopšte ne brine za svoju profesionalnu budućnost.

„U poslovnim krugovima, zaposleni Generacije Z već važe za namanje lojalne radnike ikada,“ rekao je Štal.

Osim što lako migriraju sa posla na posao, oni od poslodavaca zahtevaju beneficije i fleksibilan rad, na primer veću platu i kraće radno vreme, pa i oboje.

Žele da rade od kuće ili mesto koje starijima znači odmor, kao i mogućnost da uzimaju neplaćeno odstustvo. Unapređenje na poslu im, pak, nije bitno onoliko koliko je to važno starijima.

Stoga se preduzeća suočavaju sa rastućim izazovom zadržavanja radnike. „Generacije koje dolaze sve više određuju ton tržišta rada, mada su istovremeno ‘deficitarna roba’,“ kaže Štal.

„Poslodavac koji ne razmišlja o beneficijama, poput rada od kuće, sa odmora ili neplaćenih odmora, neće uspeti ni da privuče radnike iz nove generacije,“ dodao je.

Bezmalo polovina, njih 49 odsto iz Generacije Z je reklo da ih na potragu za novim poslodavcem motiviše plata, a stresa digne 42 odsto. Na dizanje sidra zbog nezadovoljstva upravom spremno je 27 odsto ispitanika.

Ono što je ljudima starijih generacija posebno teško shvatljivo je da 38 odsto mladih posao može da promeni iz radoznalosti i želje za promenom.

U Generaciju Z računaju se ljudi rođeni između 1995. i 2010.

(dpa)