Skip to main content

GDF, Glas i Oktobar: Proglasiti Dan žalosti u Srbiji zbog genocida u Srebrenici

Građani 10. jul 2023.
2 min čitanja

"Stojimo nemi od sramote jer ovaj gnusni zločin, počinjen u srpsko ime, nismo imali snage da sprečimo"

Organizacije Građanski demokratski forum (GDF), Glas i Oktobar zatražili su danas da u Srbiji 11. juli bude zvanično proglašen za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Zahtevamo da kultura sećanja i pijeteta postane sastavni deo srpskog društva u kojem ćemo se, pre sopstvenih, sećati žrtava stradalih u naše ime. A najviše njih leži pod zemljom Srebrenice”, naveli su u saopštenju predsednici tih organizacija Zoran Vuletić, Nemanja Milošević i Čedomir Stojković.

Dodali su da stoje “pognute glave pred žrtvama ovog bezumnog i varvarskog čina vojske pod komandom i kontrolom Ratka Mladića i Radovana Karadžića”.

“Stojimo držeći se za ruke sa našim komšijama i sugrađanima Bošnjacima koji oplakuju i još ukopavaju svoje članove porodice, rođake i prijatelje. Stojimo nemi od sramote jer ovaj gnusni zločin, počinjen u srpsko ime, nismo imali snage da sprečimo. Nismo imali snage da se suprotstavimo zlikovcima među nama. Zbog toga nosimo večnu odgovornost za neučinjeno”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da nisu sprečili “ni Sarajevo, Prijedor, Tuzlu, Foču, višegradsku živu buktinju” i naveli da zbog toga imaju obavezu da spreče nove sukobe koji se “glasno najavljuju u srpskom društvu i nailaze na razumevanje velikog dela političke elite”.

“Osuđeni počinioci genocida su sebi dali ime srpske zemlje i nosili srpska znamenja i pod njima ubijali ljude zbog toga što su bili Bošnjaci. Zato su te žrtve naša odgovornost. Ali zločinci nisu. Nikakva pripadnost nikakvom rodu s njima ne postoji. Oni su rod zločinaca. Ko želi, neka ostane u rodu s njima. Mi nismo i nećemo”, poručili su u saopštenju.

Dodali su da su njihov “rod ožalošćeni ljudi našeg podneblja i kulture, svih imena, verovanja i znamenja”.

“Sa njima tugujemo, molimo za oproštaj i verujemo u budućnost prijateljstva i solidarnosti. Sećajući se onih čija su očinstva prekinuta i onih koji nikada nisu postali očevi, želimo mir pod našim nebom za svu našu decu”, naveli su.

(Autonomija)