Skip to main content

GDF: Demokratske snage u Srbiji da se ujedine u odbrani od fašista

Info 07. avg 2021.
< 1 min čitanja

Građanski demokratski forum (GDF) pozvao je demokratsku javnost da se ujedini i mobiliše kako bi se branili od, kako je navedeno u objavi na Fejsbuk profilu obe organizacije, „napada Vučićevih fašističkih grupa sa kojima ispija vino i kroji sudbinu BiH, a koji nesmetano divljaju po Srbiji“.

„Najnoviji incident, koji se pukom srećom završio bez ozbiljnijih fizičkih posledica, je bilo prekidanje promocije knjige ‘Kontraendorfin’, jednog od najuticajnijih srpskih pisaca, Svetislava Basare, člana Saveta GDF-a. Posle medijske kampanje koju su Vučićevi fašistoidni mediji vodili protiv Basarine knjige, sada su i ulične bande počele da sprovode svoju ‘književnu politiku’“, upozorava se u objavi predsednika GDF Zorana Vuletića.

GDF ističe da je Srbija okovana zabranama i cenzurom, za koje, kako ocenjuju, više i nema potrebe da ih sprovode režimske institucije, jer posle pogromaških kampanja to rade ulični batinaši.

„Srbija je poslednje mesto u Evropi, uz Lukašenkovu Belorusiju i Dodikovu paradržavicu, u kojem nema elementarnih sloboda i gde režim preko svojih neofašističkih bandi sprovodi najbrutalniju batinašku cenzuru“, upozorava ova organizacija.

GDF je izrazio očekivanje da će se malobrojne demokratske snage u zemlji i partneri na Zapadu najoštrije suprotstave „batinaškoj i ultradesničarskoj ‘pendrek-demokratiji’ u Srbiji, te poručio da će se boriti za slobodu javne reči na svakom mestu gde je ona ugrožena.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)