Skip to main content

Gavrilović: Na svim televizijama negativno izveštavanje o EU

Info 10. jan 2024.
< 1 min čitanja

Najnegativnije izveštavanje o EU je bilo u dnevnicima TV Hepi i TV B92

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je danas da je u postizbornom periodu Evropska unija (EU) po prvi put dominantno negativno predstavljena u dnevnicima RTS-a, Pinka, Prve, Hepija, B92 i TV N1.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da je monitoring izveštavanja centralnih informativnih emisija RTS-a, Pinka, Prve, Hepija, B92 i N1, od 18.12 do 31.12. 2023. godine, pokazao da je EU u 58 odsto od ukupno 43 minuta predstavljena u negativnom kontekstu.

„Najnegativnije izveštavanje o EU je bilo u dnevnicima TV Hepi i TV B92, gde je predstavljanje EU u negativnom kontekstu bilio dvotrećinsko. EU je u kontekstu izbora predstavljena negativno i na TV N1, što je pre svega plod preuzimanja izjava predstavnika vlasti“, rekao je Gavrilović.

U istom periodu, dodao je, šest najgledanijih televizija su Rusiji posvetile ukupno 26 minuta.

„Rusija je bila predstavljena sa 49 odsto pozitivnog i 38 odsto neutralnog vremena. Tokom ovog monitoringa, Rusija je najpozitivnije bila predstavljena (100 odsto) u dnevnicima TV Hepi i TV B92, dok je na TV N1 predstavljena sa dve trećine negativno od ukupnog vremena u dnevniku ove kablovske televizije. Na RTS-u je Rusija predstavljena neutralno, a na Pinku se o Rusiji kao akteru u dnevnicima nije izveštavalo“, kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, u ranijim monitorinzima Sjedinjene Američke Države (SAD) su bile akter s najviše negativnog vremena, ali da je i u tom slučaju sada zabeležena promena.

„Od ukupno 29 minuta u analiziranim dnevnicima, SAD su predstavljene dominantno na neutralan način skoro 80 odsto od ukupnog vremena. U dnevnicima RTS-a i većine komercijalnih televizija, SAD su u kontekstu izbora bile predstavljene na neutralan način, izuzev na Pinku gde su SAD bile predstavljene na tri načina: neutralni (39 odsto), negativni (33) i pozitivni (28 odsto)“, rekao je Gavrilović.

(Beta, Foto: Pixabay)