Skip to main content

G7 obećava da će pojačati sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini

Planeta 18. апр 2023.
< 1 min čitanja

„Neodgovorna nuklearna retorika Rusije i njena pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja u Belorusiji su neprihvatljivi“

Šefovi diplomatija Grupe Sedam najbogatijih liberalnih demokratija dogovorili su jače i oštrije sankcije Moskvi i saopštili da su jedinstveni u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Šefovi diplomatija G7 okupili su se juče u turističkom japanskom gradu Karuizava, a u fokusu njihovih razgovora bili su rastući pritisci Kine na Tajvan i rat u Ukrajini.

U današnjem saopštenju navedene su obaveze poput dogovora da se oštrije govori o povećanoj kineskoj i severnokorejskoj agresivnosti u severoistočnoj Aziji.

Međutim, u fokusu trodnevnog samita u japanskom letovalištu bila je ruska invazija na Ukrajinu.

„Ratni i drugi zločini kao što su ruski napadi na civile i civilnu infrastrukturu ne smeju proći nekažnjeno“, rekli su ministri.

U saopštenju se dodaje da države ostaju posvećene uvođenju strožih sankcija Rusiji i pružanju podrške Ukrajini u onoj meri u kojoj je to potrebno.

Neodgovorna nuklearna retorika Rusije i njena pretnja razmeštanjem nuklearnog oružja u Belorusiji su neprihvatljivi“, rekli su ministri.

Sastanak ministara spoljnih poslova treba da pripremi teren za samit šefova država G7 u maju, u japanskoj Hirošimi.

Ministri G7 iz Japana, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kanade, Italije i Evropske unije istakli su da je njihov sastanak u Karuizavi označio ključni trenutak u odgovoru sveta na obe krize.

Oni su saopštili da su mir i stabilnost između Kine i Tajvana „neophodan element bezbednosti i prosperiteta u međunarodnoj zajednici“ i pozvali na „mirno rešavanje pitanja preko moreuza“.

(Beta, Foto: Shutterstock)